Οικονομία

11/04/2012 - 11:30

ΠΟΡΙΣΜΑ - ΣΟΚ "Σημεία και τέρατα" στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου

Γράφει:  Στρατής Σκουντιανέλλης/ εφημερίδα  "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"
ΠΟΡΙΣΜΑ - ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΛΗ

- Έδιναν δάνεια στον όμιλο για να… ξεπληρώνει προηγούμενες οφειλές του!

- 5 εκατ. ευρώ ζημιώθηκε η τράπεζα από πράξεις όχι μόνο υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και μελών των Διοικητικών της Συμβουλίων!

Σοκ και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της μετά την κατάθεση, προχθές Μ. Δευτέρα, του νομικού υπομνήματος σχετικά με τις παράνομες πράξεις που επηρέασαν την πολύκροτη υπόθεση της έγκρισης "θαλασσοδανείων" εκ μέρους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου, στον Επιχειρηματικό Όμιλο Μπεμπεδέλλη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των “Ν.τ.Λ.”, το υπόμνημα διαπιστώνει σωρεία "ύποπτων" διευκολύνσεων με πάρα πολλούς τρόπους στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, οι οποίες κόστισαν στην Τράπεζα συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι δεν εντοπίζει τέτοιες πράξεις μόνο από πλευράς υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και εκ μέρους μελών διοικήσεων.

Το υπόμνημα πραγματοποιεί εκτενή αναφορά στο πρώτο, υπηρεσιακού χαρακτήρα, πόρισμα που προηγήθηκε και εντοπίζει 3 βασικά είδη παράνομων πράξεων που, μάλιστα, φέρονται να τελέστηκαν όλες επανειλημμένα. Το πρώτο είδος ήταν η αποκατάσταση ζημιών προερχόμενων από τις οφειλές Μπεμπεδέλλη με ρευστό από τα ίδια διαθέσιμα κεφάλαια της τράπεζας και το δεύτερο, η αποδοχή αφερέγγυων "επιταγών ευκολίας" που υπογράφονταν χωρίς ρητά αναφερόμενη νόμιμη αιτία εκ μέρους άλλων επιχειρήσεων, για την εξόφληση των χρεών του Ομίλου Μπεμπεδέλλη.

«Έπαιρνε το επόμενο δάνειο για να πληρώσει το προηγούμενο»!

Το τρίτο και ιδιαίτερα σοκαριστικό στοιχείο που ήρθε στο φως, ήταν ότι διάφορες δανειακές συμβάσεις (π.χ. στεγαστικών δανείων) φέρονται να συνάπτονταν με τον όμιλο με σκοπό τη χρήση των παρεχόμενων χρημάτων, για την εξυπηρέτηση άλλων οφειλών του ίδιου ομίλου, που είχαν προηγηθεί! Όπως είναι λογικό τα στοιχεία εγείρουν μείζονα ζητήματα, καθώς αν ισχύουν όλα αυτά, όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις έγκρισης των νέων αυτών δανείων υπήρχε ήδη δεδηλωμένη πρακτική άρνησης πληρωμών εκ μέρους του κ. Μπεμπεδέλλη.

Συνολικά από την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας ο επιχειρηματίας φέρεται να δημιούργησε μια ακόμη μυθική περιουσία πέραν αυτής που ήδη διέθετε, καθώς αποκόμισε "καθαρό" κέρδος ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει καταβάλει μέχρι στιγμής, παρά μόνο ελάχιστα χρήματα από εκείνα που χρωστά. Βεβαίως το σύνολο των παροχών που του παραχωρήθηκαν παρανόμως αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα 6 από αυτά επέστρεψαν στην τράπεζα με την "ανακυκλωτική" μέθοδο που περιγράφηκε παραπάνω.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι, προκειμένου να θεωρηθεί επιχείρηση με τοπικό ενδιαφέρον και να συνεχίζονται οι δανειοδοτήσεις, κάποια από τις επιχειρήσεις Μπεμπεδέλλη πραγματοποίησε σε ανύποπτο χρόνο αλλαγή έδρας (!), μεταφέροντας τη νομική της βάση από την Αθήνα στην Άντισσα. Το πόρισμα, που είχε παραγγελθεί από το απελθόν Δ.Σ. παραδόθηκε πλέον στον εκκαθαριστή της Τράπεζας της Ελλάδος Μιχάλη Ανδριώτη και από εκεί στον αρμόδιο ανακριτή, για να προχωρήσει η προανάκριση. Οι συντάκτες του πορίσματος ζητούν την υπαγωγή της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη-ανακριτή από κοινού με όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις "θαλασσοδανείων" της τράπεζας, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά και δικαστικά με ενιαίο τρόπο.

«Πρώτο το Δ.Σ. ζήτησε το πόρισμα»

Διαψεύδοντας ότι η έκδοση του πορίσματος είναι αποκλειστικά έργο της παρούσας εκκαθαριστικής αρχής, η απελθούσα διοίκηση της Τράπεζας υπό τον Πρόεδρο Απόστολο Πατέστο, εξέδωσε χθες Τρίτη δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνει ότι ήταν η ίδια «που είχε δώσει σαφείς εντολές στο δικηγόρο να το συντάξει, ώστε άμεσα να κατατεθεί στον ανακριτή». Παράλληλα η διοίκηση τονίζει ότι «είχε σε προτεραιότητα τη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων που για πολλά χρόνια απασχολούσαν την Τράπεζα», διαμαρτύρεται για τη ματαίωση της διασφάλισης του προσωπικού σε άλλες τραπεζοϋπαλληλικές θέσεις εργασίας και ενημερώνει τα μέλη της τράπεζας ότι βρίσκεται σε συντονισμό με τις διοικήσεις των τραπεζών Πατρών και Λαμίας με σκοπό τη δικαστική ανατροπή του “λουκέτου”.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που επιβεβαιώθηκε ότι τα δυσθεώρητα ποσά που παραχωρήθηκαν στον Όμιλο Μπεμπεδέλλη θα αναζητούνται… για πολύ καιρό ακόμα, η τράπεζα χθες με δελτίο Τύπου της κάλεσε τους δανειολήπτες της σε εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων τους στο κατάστημα (Παύλου Κουντουριώτου 75) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Μοιράσου το άρθρο!