Οικονομία

15/10/2015 - 07:19

«Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα  «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία» και της 38ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Ζακύνθου. το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.

Στις εργασίες του φόρουμ και της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Γιαννέλης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ο Δήμαρχος του Σαν Μαρίνο, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ζακύνθου, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού,επιχειρηματίες της Ζακύνθου, καθώς επίσης τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασε στην Ζάκυνθο.  

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, κ. Δημήτρης Γαργαλέας, και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιωτόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε. Ελλάδος κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης –INSULER  κ. Γεώργιος Μπενέτος και ο Δήμαρχος του Σαν Μαρίνο.

Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Στ. Κοντονής και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων νησων κ. Αλ. Παρίσης.

Επίσης χαιρετισμούς-τοποθετήσεις έκαναν:

  • Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα Ε. Κουντουρά, η οποία μεταξύ των άλλων τόνισε ότι παρά την κρίση ο τουρισμός την φετινή χρονιά

κεφαλαιοποίησε νέα κέρδη, με 25 εκατ. επισκέπτες και 14,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα.  Το Υπουργείο με  συντονισμένες προσπάθειες, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τουριστικού κλάδου, ξεκίνησε την υλοποίηση  μιας εθνικής τουριστικής στρατηγικής που στηρίζεται  σε 6 βασικούς άξονες : α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, β) την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού, γ) τη θεσμοθέτηση και προώθηση  Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, δ)  τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού, ε) την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και στ)  την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Τέλος κάλεσε τα νησιωτικά Επιμελητήρια και τον ΕΟΑΕΝ σε στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στα ελληνικά νησιά.

  • Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Γιαννέλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την χάραξη και εφαρμογή μιας ενιαίας νησιωτικής πολιτικής, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητές του είναι η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4150/2013 που προβλέπουν την «ρήτρα»  νησιωτικότητας, την λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, που εδώ και 2 χρόνια έχουν ξεχαστεί, ενώ μπορούν να αλλάξουν την ζωή των νησιωτών. Ήδη προχώρησε στην συγκρότηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό  να παρευρεθεί στην πρώτη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.                                                                                                                                                           

Μετά τους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Θ. Καλογρίδης, βράβευσε και απένειμε  τιμητικές διακρίσεις στο Επιμελητήριο Ζακύνθου, καθώς και στον Δρ. Κων/νο Καποδίστρια,   Διευθυντή ΙΕΚ Ζακύνθου, επισκέπτη καθηγητή Παντείου, τ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και τ. Αντιπρόεδρο του ΕΟΑΕΝ, για την προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό και τον αγώνα των νησιωτικών Επιμελητηρίων.

Ακολούθησαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία», σε τρείς θεματικές ενότητες.

Στην 1η Θεματική ενότητα, με τίτλο «Άνοιγμα επιχειρηματικών συνεργασιών με Τουρκία στον τομέα του τουρισμού», με συντονιστή τον κ. Θ. Καλογρίδη,  Πρόεδρο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν ,  οι εισηγητές    κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,  κ. Ismail Tulukcu, Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και η κα Άννα Κρεμλή, Οργάνωση εκθέσεων-επιχειρηματικές αποστολές, αναφέρθηκαν στις μεγάλες προοπτικές αύξησης των τούρκων τουριστών προς όλα τα ελληνικά νησιά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Αιγαίου, αρκεί να αρθούν εμπόδια, όπως η χρονοβόρος διαδικασία και το κόστος θεώρησης (βίζα), γιατί η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά αποτελούν για τους Τούρκους τον πιο ελκυστικό ευρωπαϊκό προορισμό. Η Ελλάδα είναι ο καλλύτερος εμπορικός πελάτης της Τουρκίας. Ακόμη γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Γενικός Εμπορικός Ακόλουθος ΟΕΥ Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας κ.Κουναλάκης Χαράλαμπος στην Άγκυρα. Συμπερασματικά για την επίτευξη του στόχου προτάθηκε η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ tour operator από τα ελληνικά νησιά και την Τουρκία, η δημιουργία κοινών πακέτων σε χώρες του εξωτερικού με σύνθημα 2 χώρες 1 προορισμός, καθώς και η πρόταση για συμμετοχή με περιπτερο μέσω ΕΟΑΕΝ στις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού Travel Turkey Ismir στη Σμύρνη και  EMITT στην  Κωνσταντινούπολη.

Στην 2η θεματική ενότητα, με τίτλο «Ενισχύοντας με νέα τεχνολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία την  Επιχειρηματικότητα», προτάθηκαν τρόποι αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση   της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα νησιά, καθώς και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας και την δημιουργία επενδύσεων.

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Φώτιος Κόττης, Μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, με εισηγητές  τους κ.κ Παναγιώτη  Λυκουριώτη, Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου Ζακύνθου,  τονΔρ Γεώργιο Παυλίδη, Καθηγητή τμ. Μηχανικών Η/Υ &    Πληροφορικής Πολυτεχνικής Σχολής    Πανεπιστημίου Πατρών, δ/ντή Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων & Επιχειρηματικής Νοημοσύνης, τον Δρ Βασίλη  Χρηστίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της Knowledge Α.Ε., και την κα Μάγδα Πετροπούλου, Δ/ντρια Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων.

 

Στην 3η θεματική ενότητα, με τίτλο «Τρόποι αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων νησιωτικότητας», αναπτύχθηκαν τρόποι και μέσα που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, όπως το περιβάλλον, την πολιτιστική ταυτότητα, τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν και θα καταστήσουν τα νησιά ακόμα πιο ελκυστικούς προορισμούς.            

Την συζήτηση συντόνισε ο  Δρ Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ΜSc Διευθυντής ΙΕΚ           Ζακύνθου,  επισκέπτης καθηγητής Παντείου, τ. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου, τ. Αντιπρόεδρος ΕΟΑΕΝ, με εισηγητές  τον Δρ Αναστάσιο Τασόπουλο, ΜSc Κοσμήτορα Παντείου Πανεπιστημίου, τακτικό καθηγητή Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη  Παντείου  Πανεπιστημίου, την κα Ειρήνη Λεριού, MSc Διοίκησης και Οικονομίας, Υποψήφια  Διδάκτωρ Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ερευνήτρια και επισκέπτης καθηγητής   Παντείου Πανεπιστημίου και τον κ. Αναστάσιος  Λιάσκος,  Πρώην Υφυπουργός Τουρισμού.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της 38ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ και αποφασίστηκε:

α) Για το μείζον ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο και παράλληλα ο Ε.ΟΑ.Ε.Ν. να συντάξει πρόταση εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την κατάργηση της διαφοροποίησης του ΦΠΑ, με εφαρμογή σ΄ όλο το νησιωτικό χώρο.Η Γενική Συνέλευση  υοθέτησε ψήφισμα των φορέων της Σκίαθου, που κατέθεσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ.Τέλος θα ζητήθει άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και αίτημα για συζήτηση στην ειδική υποεπιτροπή της Βουλής για τα νησιά.

β) Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου με αιχμή την Λέσβο και την Κω από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του ΕΟΑΕΝ προς κάθε κατεύθυνση για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες καθώς και η διοργάνωση ημερίδας στη Αθήνα για τις επισπτωσεις στις νησιωτικές επιχειρήσεις.

γ) Ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις σχετικά με ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων και προστασία από Τράπεζες.

Εισηγητής ο κ. Χ. Γαλλιάκης, τραπεζικός διαμεσολαβητής της V.P Negotiations και εγκρίθηκε η πρόταση να διοργανωθούν με την αιγίδα του ΕΟΑΕΝ ημερίδες στα Επιμελητήρια μέλη του, για καλλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματίων σε θέματα ρυθμίσεων δανείων τους. 

δ) Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων έτους 2016 και

ε) Η επόμενη Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στην Λευκάδα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λευκάδος.

 

Μοιράσου το άρθρο!