Οικονομία

19/09/2015 - 10:35

Προτάσεις από το Επιμελητήριο Λέσβου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού

Θα πρέπει άμεσα να οριστούν τα νησιά – δικαιούχοι του Προγράμματος της Ειδικής Τουριστικής Προβολής. Από τα μεγάλα νησιά εξαιρώντας δηλαδή νησιά όπως το Φαρμακονήσι τρομερή ζημιά έχει υποστεί η Λέσβος ακολουθούμενη από την Κω.

 

Όταν στις αρχές Ιουλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε απευθύνει έκκληση και προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μεταβληθεί η Λέσβος σε hot spot, καθώς και για τις οδυνηρές συνέπειες του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος πάνω στην οικονομία του νησιού, ήμασταν σχεδόν μόνοι εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου δεχόμενοι από αρχηγό παράταξης και μέλος του Π.Σ., δριμύτατες επιθέσεις για κινδυνολογία και τρομολαγνεία. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες μας ότι το μεταναστευτικό θα βλάψει τον τουρισμό της Λέσβου.

Όμως είναι προφανές ότι τα άλλα νησιά πλην της Λέσβου δεν έχουν πληγεί στον ίδιο βαθμό με το νησί μας. Μάλιστα μπορεί και να ωφελούνται διότι ένας ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός όπως η Λέσβος κυριολεκτικά εκλείπει. Επομένως αν στο Πρόγραμμα αυτό υπάρχει σκέψη να συμμετέχουν και άλλα νησιά θα πρέπει να υπάρχει ειδική στόχευση και εξειδίκευση για τη Λέσβο και οι διαθέσιμοι πόροι να μην κατανεμηθούν αναλογικά σε όλα τα νησιά. Η Λέσβος έχει υποβαθμιστεί ως τουριστικός προορισμός σε σχέση με τα άλλα νησιά, επομένως απαιτείται συγκριτική ενίσχυση. Κάθε νησί στο οποίο έχουν αποβιβαστεί παρανόμως μετανάστες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νησί που έχει πληγεί σε καθοριστικό βαθμό. Μια αναζήτηση του ονόματος της Λέσβου στο διαδίκτυο δίνει την απάντηση. Η Λέσβος με άλλα λόγια είναι μόνη από τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που έχει γίνει διεθνώς συνώνυμη

1)  Της ανασφάλειας και της αναρχίας λόγω της εικόνας στο Λιμάνι Μυτιλήνης και όχι μόνον. Το video του RTL με τις ταραχές και τις συγκρούσεις στο Λιμάνι πριν από 2 εβδομάδες έχει αναπαραχθεί από όλα τα ειδησεογραφικά site του Πλανήτη. Κάθε τέτοια αναπαραγωγή έχει εκατοντάδες χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια χτυπήματα.

2)  Της φτώχειας, της μιζέριας

Οι εξαιρετικά αρνητικές εικόνες  για την Λέσβο ακόμη και αν τα χειρότερα έχουν περάσει, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλουμε, θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις

x    Άμεσες

x    Μεσο-μακροπρόθεσμες.

Συνεπώς το επίπεδο της προσπάθειας πρέπει να εστιάσει σε ένα πρόγραμμα με άμεσα αποτελέσματα και ένα πρόγραμμα με μεσο-μακροπρόθεσμη στόχευση.

 

Πρέπει άμεσα να οριστούν

x    τα νησιά που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ειδικής προβολής,

x    οι Δράσεις και

x    ο Φορέας Υλοποίησης (π.χ. ΕΟΤ, Δήμος Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου)

 

Ενδεικτικές Δράσεις Άμεσου Αποτελέσματος

1)  Στοχευμένες παρουσιάσεις στις Εταιρίες Κρουαζιέρας για να περισωθεί τώρα ότι είναι δυνατόν να περισωθεί. με πρωτοβουλία του

 

x    ΕΟΤ

x    Δήμου Λέσβου

x    Φορέων εκπροσώπησης επιχ/σεων (πχ Επιμελητηρίου Λέσβου)

Αυτή τη στιγμή η Λέσβος έχει υποστεί στην αγορά της Κρουαζιέρας συντριπτικό χτύπημα με άμεση ωφέλεια άλλων γειτονικών ελληνικών και τουρκικών προορισμών. Σημειώνουμε εδώ ότι η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στόχο να καθιερώσει ως σταθμό το Δικελί.

 

2)  Άμεση έναρξη προώθησης της Λέσβου με εκστρατεία στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές της Λέσβου, αλλά και στην Τουρκική αγορά για την βελτίωση της πολύ άσχημης εικόνας της Λέσβου, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την νέα χρονιά.

3)  Άμεσες Ενέργειες σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων και την Μαρίνα Μυτιλήνης προωθητικού προγράμματος που θα αφορά στα Μικρά και Μεγάλα Τουριστικά Σκάφη που έρχονται από την Τουρκία. Σημειώνουμε εδώ ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε στο Λιμάνι και στο Κέντρο της Μυτιλήνης  το νησί έχει φτάσει να θεωρείται από τους Τούρκους ανασφαλές και υγειονομικά επικίνδυνο και αρκετά γιώτ δεν προσέγγισαν στο νησί.

4)  Διπλωματική Παρέμβαση και πίεση στην Τουρκία για επιτάχυνση των διαδικασιών ανοίγματος  Τελωνείου απέναντι στην Πύλη Εισόδου της Πέτρας στο Αϊβατζίκ λώστε να στηριχτεί το αναπτυξιακό για το βόρειο τμήμα του νησιού ε, έργο υποδομής.

5)  Άμεση δρομολόγηση όλων των ενεργειών και ενίσχυση με πόρους του ανοίγματος της Πύλης Πλωμαρίου στον Νότο της Λέσβου. Η περιοχή αυτή δεν πλήττεται άμεσα από το προσφυγικό και λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα καθώς δεν βρίσκεται πάνω στον δρόμο που κινούνται οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες. Το Επιμελητήριο Λέσβου συνδράμει την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Λέσβου.

6)  Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα πληττόμενα νησιά

7)  Χαμηλά τέλη προσγείωσης, στάθμευσης και εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο της Λέσβου

  

Η στήριξη της Λέσβου δεν μπορεί παρά να είναι μόνο άμεση και διαχωρισμένη διότι η ζημία ειδικά για τη Λέσβο θα είναι πολύ μεγάλη και θα έχει βάθος χρόνου.

 

Δράσεις με Μεσο-μακροχρόνια Στόχευση

1)  Δράσεις προβολής και ένταξης της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου στα προγράμματα των εταιρειών κρουαζιέρας.

2) Στήριξη από τον ΕΟΤ της προσπάθειας που καταβάλουμε μαζί με τον Δήμο Λέσβου για την προώθηση της Λέσβου στη ρωσική αγορά και στις ρωσόφωνες χώρες

x    Μέσω της δίδυμης αδελφοποίησης Δήμου Λέσβου και Επιμελητηρίου

Λέσβου με τους αντίστοιχους Φορείς του Καλίνιγκραντ της Ρωσίας.

x    Αξιοποίηση του Έτους 2016 για την ανάπτυξη συνεργασιών στον Τουρισμό και της αξιοποίησης της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με Ρωσικούς Φορείς όπως το Επιμελητήριο της Μόσχας.

3)  Προώθηση της Λέσβου στις Ορθόδοξες χώρες ως «Το νησί των Αγίων» κάτι

το οποίο έχουμε επιτύχει μαζί με τον Δήμαρχο Λέσβου με μηδενικό κόστος σε ότι αφορά στη Ρωσία. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με την Ρουμανία με την αξιοποίηση της σχέσης μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και της Αρχιεπισκοπής Κωστάντζας. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην Ρωσία και την Ρουμανία.

4)  Προώθηση του Εκπαιδευτικού Τουρισμού με αιχμή το Μουσείο Φυσικής   

     Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος.

5)  Ενίσχυση των Ενεργειών που γίνονται για την Αδελφοποίηση του Δήμου

Λέσβου με Ρουμανικές Πόλεις για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

6)  Προώθηση της Γαστρονομίας της Λέσβου σε επιλεγμένες αγορές όχι όμως μόνο μέσω των κλασσικών ενεργειών των εκθέσεων. Οι αγορές αυτές πρέπει να είναι οι παρακάτω

           x    Τουρκική

x    Οι αγορές των κλασσικών ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες αεροπορικώς (Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία)

x    Ρωσική

7)  Στήριξη έστω και την τελευταία στιγμή της προσπάθειας να περισωθούν κάποια οφέλη σε σχέση με την Συμμετοχή όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας. Το Πρόγραμμα αυτό έχει στόχευση τουριστική και εμπορική και αφορά όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ελλάδα. Στον τουρισμό αναπτύσσονται όλα τα δίκτυα της κρουαζιέρας και θα καθοριστούν νέες συνεργασίες. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με την γνώση που έχουμε επί του θέματος τις εθνικές αρχές (υπουργείο ανάπτυξης και υπουργείο εξωτερικών). Η προηγούμενη Κυβέρνηση κυνηγούσε το θέμα σε επίπεδο Υφυπουργού Εξωτερικών.

8)  Στοχευμένες προωθητικές ενέργειες με συνεργασία των κατά τόπους

-Γραφείων ΕΟΤ

-Γραφείων ΟΕΥ

            με τον Δήμο Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου.

9) Χρηματοδότηση Επενδυτικών Roadshow για την Λέσβο και προβολή των επενδυτικών ευκαιριών του νησιού στον τομέα του Τουρισμού

10) Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για επενδύσεις στον Τομέα του Τουρισμού για τα πληττόμενα νησιά και ειδικά για τη Λέσβο

 

 

Με Εκτίμηση

 

Ευάγγελος Μυρσινιάς

Μοιράσου το άρθρο!