Οικονομία

01/04/2018 - 08:22

Το ψηφιακό νόμισμα των προσφύγων στη Λέσβο - Ευκολία και ... ελπίδες

Τ

ο δικό τους ψηφιακό νόμισμα έχουν αποκτήσει οι πρόσφυγες – μετανάστες στη Λέσβο. Ένα εικονικό ψηφιακό νόμισμα που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ τους ενώ η πρόσφατη εξέλιξη είναι  ότι στο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος μπήκαν και επιχειρήσεις της Λέσβου.


Η ιστορία του  LCLesvosCoin”   ξεκινάει πριν 2,5 χρόνια στη Μυτιλήνη , εποχή που η προσφυγική κρίση ήταν στην κορύφωσή της.  Ένα πρόσφυγας (με εξαιρετικές σπουδές στα οικονομικά στους υπολογιστές) από τη Συρία με το ψευδώνυμο  Aland Alan  ήρθε στη Μυτιλήνη, βίωσε τις δυσκολίες και αντιδρώντας στα περιστατικά εκμετάλλευσης που υπήρχαν από επιχειρήσεις του νησιού θέλησε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα προστατεύει τους πρόσφυγες – μετανάστες . Αυτές ήταν βέβαια οι αρχικές του προθέσεις...


Σύντομα ο Aland Alan βρέθηκε στη Γερμανία έχοντας όμως προηγουμένως στήσει εδώ το δικό του δίκτυο υποστήριξης και λειτουργίας του LC “LesvosCoin”.


Πως λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα  LC  και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα


Όπως όλα τα ψηφιακά νομίσματα έτσι και το LC  έχει ως βασική αρχή ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνονται απευθείας από τον έναν συναλλασσόμενο στον άλλο (Peer 2 Peer) με ηλεκτρονικό τρόπο.  Το LC έχει όμως μια διαφορά: υπάρχει ενδιάμεσος πιστοποιητής που στην ουσία είναι η ομάδα του Aland Alan.  Μαζί με την δυνατότητα για πλήρη ανωνυμία του κατόχου των νομισμάτων, είναι ικανά να αυξήσουν τη δημοφιλία του. Αυτό που επίσης κάνει να ξεχωρίζει το LC είναι ότι οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αντίστοιχης εφαρμογής για smart phone.  Η χρήση του LC είναι διαδεδομένη στη Μόρια όπου μέσα στο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων έχει στηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πώλησης κυρίως τσιγάρων και ποτών.  Είναι συχνές άλλωστε οι συλλήψεις για παράνομα καπνικά προϊόντα. Όλες οι συναλλαγές γίνονται με τη χρήση του LC. Η λειτουργία του δικτύου υποστηρίζετε από εργαζόμενους σε ΜΚΟ – συνεργάτες του Aland Alan που αποτελούν ουσιαστικά την άτυπη ομάδα που «τρέχει» το ψηφιακό νόμισμα.

 

 

 


Ποια είναι η αξία του LC
Με βάση την αρχική ισοτιμία 1LC αντιστοιχεί σε 6,9875 ευρώ.  Όπως όλα τα νομίσματα έτσι και το LC υπόκειται σε διακυμάνσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση του και τη δυνατότητα εξόρυξης.  Η δημιουργία LC ακολουθεί τη διαδικασία Mining όπως ακριβώς συμβαίνει και με το γνωστό ψηφιακό νόμισμα Bitcoin.


To ενδιαφέρον που παρουσιάζει το LC είναι ότι το τελευταίο διάστημα στο δίκτυο συναλλαγών εντάχθηκαν επιχειρήσεις της Μυτιλήνης όπου πραγματοποιούν συναλλαγές σε LC και λειτουργούν και ως ανταλλακτήρια συναλλάγματος.  Αυτό αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο Aland Alan στο οικονομικό μαγκαζίνο του Al Jazeera. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αυτή τη στιγμή συνεργάτες του LC στην πόλη της Μυτιλήνης είναι 4 μίνι μάρκετ, 1 περίπτερο, 1 κρεοπωλείο και μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Στα παραπάνω καταστήματα κάθε χρήστης του LC μπορεί να κάνεις συναλλαγές με LC και να μετατρέψει ευρώ σε LC!  To κίνητρο για τους επιχειρηματίες είναι τεράστιο: πωλήσεις χωρίς παραστατικά, κέρδος από  την αποφυγή ΦΠΑ και φορολογίας,  προμήθεια 10% για κάθε μετατροπή  ευρώ σε LC ή το αντίστροφο. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με τη χρήση της σχετικής εφαρμογής στα smart phone του αγοραστή και του πωλητή. Αυτό που δεν εξήγησε ευθέως ο Aland Alan κατά τη συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο είναι ποιο το όφελος να χρησιμοποιούν LC οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο.  Πέρα από την ευκολία που τους παρέχει για (παράνομες) συναλλαγές μέσα στο Κέντρο Προσφύγων στη Μόρια ο Aland Alan άφησε να εννοηθεί ότι οι κάτοχοι του LC έχουν καλύτερη μεταχείριση από συνεργαζόμενες ΜΚΟ που δρουν εντός του Κέντρου και.... ίσως να έχουν και καλύτερη τύχη οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει!  


Κάνοντας μια σύγκριση με το Bitcoin θα λέγαμε ότι το LesvosCoin είναι ένα τοπικό προς το παρόν κρυπτονόμισμα που μάλλον λειτουργεί κυρίως  προς όφελος του δημιουργού του και λειτουργεί κάτω από τη μύτη των αρχών. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτός από την ευκολία στους χρήστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μόρια τους  προσφέρει και ... ψεύτικες ελπίδες αποχώρησης από τη Λέσβο!

 

up date : ήταν ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα του Lesvosnews.net  .... και του χρόνου

 

Μοιράσου το άρθρο!