Οικονομία

24/03/2015 - 19:15

Σκάνδαλο ΕΨΥΠΑΛ - Στο "σφυρί " οικόπεδο και κτίρια στον Καρά - Τεπέ Μυτιλήνης

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου


«ΚΑΝΟΝΙ» ΣΤΗΝ ΕΨΥΠΑΛ – «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

  •  Δραματικές οι εξελίξεις στη Δημοσυνεταιριστική Ανώνυμη Εταιρεία που κινδυνεύει να χάσει το οικόπεδό της 15 στρεμμάτων, με στεγασμένους χώρους εμβαδού 3.000 τετραγωνικών στον Καρά-Τεπέ
  • Αμείλικτα είναι τα ερωτηματικά για το πώς η ΕΨΥΠΑΛ έφτασε στη σταδιακή απαξίωση και τώρα στην καταστροφή με δυσβάστακτα χρέη, αλλά και απαιτήσεις που δεν διεκδικήθηκαν



Στα χέρια της Δημοτικής Αρχής Γαληνού «έσκασε το κανόνι» της ΕΨΥΠΑΛ, καθώς 4 μήνες αφότου ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η Δημοσυνεταιριστική Ανώνυμη Εταιρεία βρίσκεται μπροστά σε δραματικές εξελίξεις. Το οικόπεδο 15 στρεμμάτων με στεγασμένους χώρους εμβαδού 3.000 τετραγωνικών, στον Καρά-Τεπέ, με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, βγαίνουν στο «σφυρί» με τιμή εκκίνησης 1,1 εκατ. ευρώ!

Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 22 Απριλίου, ενώ ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός με τον Αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή (ο οποίος μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΨΥΠΑΛ) επιχειρούν να τον αποτρέψουν. Ο πλειστηριασμός γίνεται από την Τεχνική Εταιρεία «Πράξις Α.Ε.» για χρέη της ΕΨΥΠΑΛ, ύψους 350.000 ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού αποτελεί τόκους, καθώς η εταιρεία παραμένει ανεξόφλητη από τα έργα εξυγίανσης των εγκαταστάσεων που εκτέλεσε την περίοδο του 2000.



Κρύβεται η Ένωση

Ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση παρότι η ΕΨΥΠΑΛ αποτελεί θυγατρική της Ένωσης Συνεταιρισμών, η οποία κατέχει το 65% της Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ ο Δήμος το 35%. Πρόεδρος στο νέο Δ.Σ. είναι ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θόδωρος Χατζηπαναγιώτης, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ο Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής από πλευράς Δήμου.

Μπροστά στο «ναυάγιο» της ΕΨΥΠΑΛ, η Ένωση δηλώνει αδύναμη να βοηθήσει και με αυτό το δεδομένο, το «σταυρό σηκώνει» ο Δήμος προσπαθώντας να περισώσει ό,τι μπορεί, με την ελπίδα μήπως και η επιχείρηση καταφέρει κάπως να «σταθεί στα πόδια της». Έτσι, Γαληνός και Τζιμής προσπαθούν να πείσουν την εταιρεία «Πράξις» (που εκτελεί και έργα του Δήμου) να αναβάλει τον πλειστηριασμό και να γίνει μια προσπάθεια να τονωθεί ο τζίρος της ΕΨΥΠΑΛ, μέσα από την προσέλκυση επιχειρηματιών που θα θελήσουν να μισθώσουν ψυκτικούς θαλάμους για να αποθηκεύουν τρόφιμα που εμπορεύονται. Αν αυτό επιτευχθεί ώστε η ΕΨΥΠΑΛ να γλιτώσει την καταστροφή, τότε ο Δήμος θα ανοίξει το δρόμο για την πώλησή της και σε κάθε περίπτωση θα φροντίσει να απαλλαγεί από το 35% που κατέχει.

 

Αμείλικτα ερωτηματικά

Αμείλικτα είναι τα ερωτηματικά για το πώς η ΕΨΥΠΑΛ έφτασε στην απαξίωση και εν τέλει στην καταστροφή όταν από την εταιρεία πέρασαν τόσες και τόσες διοικήσεις, χωρίς από καμία να σημάνει «συναγερμός«! Σταθερή όμως ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΨΥΠΑΛ, η Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάντια της Δημοσυνεταιριστικής Α.Ε., ενώ και η ανάμειξη της Αυτοδιοίκησης φαίνεται πως ενίσχυσε το «κλίμα χαλαρότητας» που την έφερε στον «γκρεμό».

Τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση, ενώ στην ίδια συνάντηση τοποθετήθηκε και ο κ. Τζιμής ενημερώνοντας για το τι παρέλαβε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιδήμαρχος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το διαχειριστικό «μπάχαλο», αποφεύγοντας ωστόσο να αποδώσει ευθύνες σε συγκεκριμένες Δημοτικές Αρχές που πέρασαν διά των εκπροσώπων τους από το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΑΛ. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τζιμής έκανε λόγο για κακοδιαχείριση και για απαξίωση της εταιρείας, ώστε να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στον «γκρεμό» χάνοντας συνεχώς πελάτες. Μάλιστα στο «κεφάλαιο» απαξίωση ο Αντιδήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως και το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών σε περίπτωση διερεύνησης.

Απ’ ό,τι φαίνεται η υπόθεση της ΕΨΥΠΑΛ μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη διαχείριση που γινόταν στα LesvoShop, έστω και σε μικρογραφία. Από τον υψηλότερο από τις ανάγκες της αριθμό προσωπικού του παρελθόντος, μέχρι τις περιπτώσεις όπου καταστράφηκαν εμπορεύματα σημαντικής άξιας που είχαν επιχειρηματίες στους ψυκτικούς θαλάμους, χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη κανείς και η ΕΨΥΠΑΛ να χάνει πελάτες. Την ίδια ώρα άλλοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν τους ψυκτικούς θαλάμους της επί μακρόν για να αποθηκεύουν τα προϊόντα που εμπορεύονταν στο χονδρεμπόριο του τροφίμου χωρίς να πληρώνουν, ενώ όταν οι οφειλές τους αυξάνονταν, οι ίδιοι εγκατέλειπαν τους θαλάμους της ΕΨΥΠΑΛ χωρίς να γίνονται απαιτητές από πλευράς εταιρείας οι οφειλές τους!


Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ένας επιχειρηματίας της Λέσβου φέρεται να έχει αφήσει «φέσια» που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ενώ το ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες άφησαν τα «φέσια» αυτά να μεγαλώσουν, ενώ έπρεπε να διασφάλιζαν την σταδιακή καταβολή τους πριν ξεφύγουν από το πλαίσιο της λογικής και εγκαταλείψουν οι οφειλέτες τα ψυγεία.



Χειρότερα από τα μπακάλικα του ‘60!

Για χρόνια ολόκληρα η ΕΨΥΠΑΛ φαίνεται πως λειτουργούσε χειρότερα και από τα μπακάλικα της δεκαετίας του ’60. Προκειμένου να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, αρκεί να αναφέρουμε πως ενώ το 15 στρεμμάτων οικόπεδό της με τους στεγασμένους χώρους 3.000 τετραγωνικών βγαίνουν «στο σφυρί» για ποσό περίπου 350.000 ευρώ, στην εταιρεία «Πράξις», σε 400.000 ευρώ υπολογίζονται οι απαιτήσεις της ΕΨΥΠΑΛ από επιχειρηματίες που χρησιμοποιούσαν τους θαλάμους της χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτό.

Πέραν της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για εξυπηρετήσεις φίλων και ψηφοφόρων από προηγούμενες διοικήσεις. Ακόμα και στο δικαστήριο που είχε κάνει εναντίον της η «Πράξις» πριν 5 χρόνια διεκδικώντας τους τόκους στα οφειλόμενα, εντύπωση προκαλεί ότι η ΕΨΥΠΑΛ δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο! Κι όμως, η Δημοσυνεταιριστική αυτή επιχείρηση με έναν κύκλο εργασιών περίπου στα 200.000 ευρώ, είχε τη δυνατότητα να καταγράφει κέρδη της τάξης των 40.000 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το χρέος στην Τεχνική Εταιρεία, η ΕΨΥΠΑΛ έχει και ληξιπρόθεσμο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ από την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Με άλλα λόγια το τέλος της είναι προδιαγεγραμμένο, αν και ο Δήμος κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια για να κερδίσει χρόνο, με την ελπίδα να αποτραπεί ο πλειστηριασμός που θα βγάλει «στο σφυρί» το ακίνητο και τον εξοπλισμό έναντι «πινακίου φακής».

Πρόκειται για τη δραματική κατάληξη άλλης μιας Συνεταιριστικής Επιχείρησης στη Λέσβο, καθώς φαίνεται πως στον τόπο μας το «συνεταιρίζεσθαι» δεν έχει καμία απολύτως προοπτική. Από τη «λαϊκής βάσης» Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου μέχρι τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου και τώρα την ΕΨΥΠΑΛ, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία.

Μοιράσου το άρθρο!