Οικονομία

15/04/2014 - 16:33

Στην Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων η Μάρω Βερβενιώτου

Τ

ην Κυριακή 6 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου στα γραφεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Β. Κορκίδη, πολλά από τα μέλη της Ομοσπονδίας, τα περισσότερα από τη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, εκπροσώπησε η Πρόεδρος κα Μάρω Βερβενιώτου.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α για το προηγούμενο έτος, ενώ παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για τη χρήση του 2014.
Ακολούθησε συζήτηση με τους προβληματισμούς και τις θέσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων, για τα τρέχοντα και επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό εμπόριο.
Τις εργασίες της Συνέλευσης, απασχόλησαν έντονα τα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, τα οποία δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις τουριστών, επιβατών αλλά και εμπορευμάτων, με τα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο να βρίσκονται σε ακόμη δυσκολότερη θέση, αφού η ΝΕΛ  δεν πραγματοποιεί σε αυτά δρομολόγια.
Οι ασφαλισμένοι «ανασφάλιστοι» του ΟΑΕΕ  ήταν επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων χρεών των ασφαλισμένων και φρένο των κατασχέσεων, καθώς και διαχωρισμού του τομέα υγείας από αυτόν της σύνταξης, ώστε να μπορούν να έχουν όλοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακόμη το άνοιγμα των επτά Κυριακών, του οποίου η εφαρμογή καθιερώθηκε πιλοτικά ξεκινώντας από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς τη χώρας μας (Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) για να εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, φαίνεται πως επείγει να ρυθμιστεί άμεσα, ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου. Συζητήθηκαν επίσης και πολλά άλλα σημαντικά θέματα όπως, το παραεμπόριο, τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω ΟΑΕΔ,  κ.α. Παράλληλα αναφέρθηκε, πως από το 2015 θα ορισθεί ενιαίος ΦΠΑ για όλη την Ευρώπη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, δεδομένου πως οι Βρυξέλλες πλέον λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις με τις θέσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου για τα θέματα που απασχολούν ξεχωριστά την κάθε περιοχή, τα οποία καταγράφηκαν, ώστε να απαιτηθούν από το μεγαλύτερο συλλογικό όργανο του ελληνικού εμπορίου, την Ε.Σ.Ε.Ε., άμεσα λύσεις από το αρμόδια υπουργεία. Η κα Βερβενιώτου κατέθεσε και εγγράφως στον κ. Κορκίδη τις θέσεις και τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, για την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στη περιοχή μας.
 

Μοιράσου το άρθρο!