Οικονομία

25/06/2014 - 10:54

Συμμετοχή Περιφέρειας στη 2η Expo Aegean 2014

Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο 2ο εμπορικό – τουριστικό – πολιτιστικό festival"expo AEGEAN 2014", που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Μυτιλήνης από 20 έως 23 Ιουνίου 2014 και το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της, ενώ χορηγός της συμμετοχής ήταν η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συστηματικής παρουσίας των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων & ποτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα μεγαλύτερα εμπορικά γεγονότα της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντός των 3 περιπτέρων της συνολικού μεγέθους 175 τ.μ., φιλοξένησε 25 επιχειρήσεις του κλάδου από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι οποίες εξέθεσαν και πούλησαν τα προϊόντα τους, στο πολυπληθές κοινό που την επισκέφθηκε.  

Επίσης, εντός ιδιαίτερου χώρου της Π.Β.Α., η “ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.” (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου) παρουσίασε και ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης που έχει ολοκληρώσει ή υλοποιεί αυτή τη στιγμή, καθώς για τα προγράμματα “VOUCHER” που αναμένεται να προκηρυχθούν.

Επιπλέον, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας προς κοινό όφελος, εντός των stands της Π.Β.Α. φιλοξενήθηκε η αεροπορική εταιρεία “SKY EXPRESS, η οποία παρουσίασε τη νέα της στρατηγική υπό το motoFly sky, fly with style”, προωθώντας τις καινούργιες νησιωτικές αεροπορικές της συνδέσεις υπό το sloganbecome an island hopper” και ενισχύοντας το νέο και πολλά υποσχόμενο εγχείρημα της αεροπορικής σύνδεσης της Λέσβου με τη Θεσσαλία.

Η συμμετοχή της Π.Β.Α., με βάση τη διαφορετικότητα των επισκεπτών του περιπτέρου, είχε τριπλή στόχευση:

  1. Το ευρύ κοινό της Λέσβου, με στόχους: α) να αυξηθεί η ενδοπεριφερειακή ζήτηση των τοπικών προϊόντων των νησιών, και β) να καθιερωθούν τα νησιά της Π.Β.Α. στη συνείδηση των κατοίκων τους, ως ένας εναλλακτικός γαστρονομικός τουριστικός προορισμός. Για την πραγμάτωση  των δύο αυτών στόχων, που αν επιτευχθούν θα ενισχυθεί σημαντικά η οικονομία των νησιών λόγω μείωσης διαφυγής ιδιωτικών πόρων, διεξήχθη έρευνα αγοράς μέσω ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου στατιστικού περιεχομένου, το οποίο απαντήθηκε από το ευρύ κοινό που επισκέφθηκε τα stands της Π.Β.Α. Από την έρευνα αυτή, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τον περαιτέρω σχεδιασμό της στρατηγικής της Π.Β.Α. σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, στον τομέα της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
  2. Τους Τούρκους εμπορικούς επισκέπτες και παράγοντες φορέων τουρισμού, με στόχο να αντληθεί χρήσιμη πληροφόρηση, αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασίας στον εμπορικό και τουριστικό τομέα, που αφορά: α) στη δημιουργία κοινών εμπορικών – τουριστικών πακέτων (δύο χώρες – δύο προορισμοί) προς τρίτες χώρες, και β) στην κοινή προώθηση του εμπορίου και του τουρισμού στις παρευξείνιες χώρες και τα βαλκάνια, μέσω κοινών επιχειρηματικών δράσεων – σχημάτων (joint ventures, licensing, κ.α.). 
  3. Τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους φορέων της Λέσβου, με στόχους: α) να αντληθούν στατιστικά στοιχεία μέσω εξειδικευμένου ερωτηματολογίου, σχετικά με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τη Λέσβο κατά την τελευταία πενταετία, προκειμένου να χαραχθεί η βραχυπρόθεσμη στρατηγική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη γείτονα χώρα, και β)  να εκπονηθεί το ολοκληρωμένο 5ετές marketing plan για τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Το ερωτηματολόγιο, περιείχε στοιχεία που αφορούσαν το profile και τα χαρακτηριστικά των Τούρκων επισκεπτών της Λέσβου, τις περιοχές προέλευσής τους, το κίνητρο των επισκέψεών τους, τις εντυπώσεις τους, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων τουριστών (repeaters), κ.α.

Τα standς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, οι βουλευτές Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Ζερδελής, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Λέσβου κ Σπύρος Γαληνός και άλλοι Έλληνες επίσημοι. Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία αρκετών Τούρκων επισήμων, με προεξέχοντα τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς.

To γενικό συντονισμό της συμμετοχής της Π.Β.Α. είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ενώ την οργάνωση της όλης παρουσίας των επιχειρήσεων είχε ο υπεύθυνος marketing της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος.   

Οι διατροφικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έδωσαν το παρόν στα stands της Π.Β.Α., με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους, ήταν:

  1.  ΑΝΕΜΟΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ & “ΑΙΟΛΙΑ ΓΗ” Μ. ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΛΗΣ – Ε. ΒΑΤΟΥ Ο.Ε.
  2. “ΣΤΕΦΟΣ”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΟΝΟΓΙΟΥΔΗ.
  3. “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΟ «ΑΝΤΡΙΚΙΟ»
  4. “ΤΑ ΧΕΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΧΙΟΥ
  5. “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ” ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΚΑΡΑΛΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙ ΛΗΜΝΟΥ
  6. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ:  ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΥ
  7. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ
  8. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
  9. ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  10. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  11. ISIS” ΚΟΤΖΑΓΚΙΟΖΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  12. “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ
  13. “ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΛΕΣΒΟΥ
  14. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Λ.Ε.Σ.Ε.Λ.): ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
  15. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ – ΠΡΟΤΥΠΟ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ
  16. ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  17. ΜΕΣΑΝΤΡΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΚΑ & ΚΡΑΣΙ ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  18.  ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑΤΑ “ΙΩΑΝΝΑ ΖΟΥΡΟΥ”: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ
  19. TERRA LESVIKA” ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  20. ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡΙ” ΛΕΣΒΟΥ
  21. FAENA PRODUCTS” ΦΩΚΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΣΑΠΟΥΝΙ ΛΕΣΒΟΥ
  22. LASIA” ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ
  23. “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
  24.  “ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ – ΛΙΓΚΟΣ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ:  OYZO “ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ”
  25. ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, συνεχάρη τις διατροφικές επιχειρήσεις, την ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε. και τη SKY EXPRESS που συμμετείχαν στα περίπτερα της Π.Β.Α, ενώ δήλωσε ότι η Περιφέρεια στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια που έγινε μέσω της “expo AEGEAN”, για την καλλιέργεια και την περαιτέρω διεύρυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου αφενός και των μικρασιατικών παραλίων αφετέρου.

 

Μοιράσου το άρθρο!