Οικονομία

05/09/2017 - 06:09

Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου: τελικά ήταν όλοι «βρωμιάρηδες» ;

&n

bsp;

Το Νοέμβριο του 2014 και το Μάιο του 2015, με αφορμή τις τότε κλητεύσεις για ανάκριση 40 περίπου εμπλεκομένων με τα σκάνδαλα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, το “Lesvosnews.net” είχε σχολιάσει το όλο θέμα, αρθρογραφώντας υπό τον τίτλο “Η Συνεταιριστική … ξανά στη δικαιοσύνη”. Να τι έγραφε το Lesvosnews.net, τότε:   

 

«Ακριβώς δέκα χρόνια έχουν περάσει, από την εποχή που τα οικονομικά σκάνδαλα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου, συγκλόνισαν τις κοινωνίες των δύο νησιών.

Σκάνδαλα κακουργηματικού χαρακτήρα, που με τις “ευλογίες” σύσσωμου του τότε  πολιτικού συστήματος, οδήγησαν στον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων  ανθρώπων εντός και εκτός Τραπέζης, στην απώλεια των οικονομιών των απλών  μεριδιούχων και τελικά στο οριστικό σφράγισμά της, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται. 

Σκάνδαλα για τα οποία, δέκα χρόνια μετά, ακόμη δεν έχει λάμψει η αλήθεια, ώστε να οδηγηθούν στο εδώλιο οι πραγματικοί υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα όλη η κοινωνία …  να “ψιθυρίζει” ότι η υπόθεση οδηγείται σε παραγραφή, με αθώους και ενόχους να τοποθετούνται στο ίδιο “τσουβάλι”.   

Μετά δέκα χρόνια λοιπόν, … η δικαιοσύνη ξανακαλεί για πολλοστή φορά σε ανωμοτί εξηγήσεις, καταθέσεις, ανακρίσεις και διευκρινίσεις, πάνω από 40 εμπλεκόμενους, αθώους και ενόχους, σχετικά με την κακουργηματική απιστία σε βάρος της Τράπεζας, των μεριδιούχων και του Δημοσίου.

Και το περίεργο είναι, ότι μέσα στη δεκαετία, οι διαδικασίες αρχίζουν να κινούνται για ένα μικρό διάστημα, μόλις κάποιος ανασύρει απ’ τα “ντουλάπια” το θέμα με άρθρο ή δηλώσεις του (βλ. Μπάλλας της “Ανταρσία”, πριν λίγες μέρες). 

Και αναρωτιέται ο απλός πολίτης: Τι άλλο έχουν να προσθέσουν όλοι αυτοί που καλούνται ξανά και ξανά να καταθέσουν ως μάρτυρες στην ποινική αυτή υπόθεση, όταν ήδη έχουν κληθεί τόσες φορές από τον εισαγγελέα;

Θα αλλάξουν τις καταθέσεις τους ή θα ρίξουν περισσότερο φως στις τόσο  κραυγαλέες κακουργηματικές πράξεις, που όλη η κοινωνία γνωρίζει εδώ και δέκα χρόνια με την παραμικρή λεπτομέρεια;

Διότι άπαντες γνωρίζουν ποιο ήταν το σκάνδαλο και είναι ηλίου φαεινότερο αυτό που παρανόμως και πέρα από κάθε τραπεζική λογική, γινόταν κατά κόρον και κατά σύστημα, από συγκεκριμένους ανθρώπους, τη συγκεκριμένη εποχή (δεύτερο εξάμηνο 2004), για τεράστια ποσά στο σύνολο:

“Το μη σφράγισμα ακάλυπτων επιταγών και στη συνέχεια η πληρωμή τους από τα …. διαθέσιμα της Τράπεζας, χωρίς να υπάρχει υπόλοιπο στο λογαριασμό των εκδοτών”.

Αυτό το τόσο απλό, που δεν μπορεί να το διανοηθεί άνθρωπος με σώας τας φρένας, που δεν μπορεί να το πιστέψει ούτε ένα μικρό παιδί και που δεν μπορεί να το “χωνέψει” ούτε το πιο “φτωχό” μυαλό, βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μια δεκαετία, χωρίς ακόμη να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχει ξεχωρίσει “η ήρα από το στάρι”.     

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί η διερεύνηση του σκανδάλου και θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα».        

 

Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά, το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα για ακόμη μία φορά, με τη νέα κλήτευση 54 κατηγορουμένων.

Παρόλο ότι οφείλουμε ως “Lesvosnews.net” να αποδώσουμε τα εύσημα στη Δικαιοσύνη που επιμένει σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο έχει ταλανίσει και εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία της Λέσβου επί 13 πλέον χρόνια, από τη μικρή ενασχόλησή μας με την υπόθεση, επισημαίνουμε και διερωτώμαστε για τα εξής:

  1. Μήπως η παραπομπή σε δίκη, όλων των εμπλεκομένων χωρίς διακρίσεις, θα επιφέρει το αντίθετο από την επιδιωκόμενη κάθαρση αποτέλεσμα, δεδομένου ότι είναι γνωστό στη μικρή μας κοινωνία, ότι κάποιοι συντέλεσαν στη δημιουργία των οικονομικών σκανδάλων και κάποιοι συνέβαλαν στην αποκάλυψή τους ???  
  2. Μήπως η ενοχοποίηση με την ταυτόχρονη επιβολή περιοριστικών όρων συλλήβδην σε όλους τους εμπλεκομένους, είναι τελικά άδικη και ουσιαστικά αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους ???   
  3. Μήπως θα έπρεπε να ανοίξουν επιτέλους οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων, ώστε να φανεί η ροή του παράνομου χρήματος ???
  4. Μήπως θα ήταν σοφότερο και φρονιμότερο, αντί να διαχωρίζονται μία προς μία όλες οι υποθέσεις των παράνομων δανειακών συμβάσεων για τον κάθε δανειολήπτη – πιστούχο (μέθοδος “σαλαμοποίησης”), να ενωθούν σε μία αφού άλλωστε πρόκειται για τις ίδιες απιστίες σε βάρος της Τράπεζας και των μεριδιούχων, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος ???    

 

  

Μοιράσου το άρθρο!