Οικονομία

22/06/2016 - 22:30

Τα ειδικά καθεστώτα για τις νησιωτικές περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ

 
Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής δημόσια ακρόαση με θέμα το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ, που διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR). και στην όποια πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (Esin).   
Εκ μέρους των ελληνικών νησιωτικών Επιμελητηρίων συμμετείχαν οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι κκ. Γιώργος Μπενέτος, Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά -ο οποίος και επανεξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου του INSULEUR.- κ.κ. Ιωάννης Ρούσσος, (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων) Μανόλης Αλιφιεράκης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου) Ιωάννης Μαργαρώνης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων), Αντρέας Παντελειός (εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης). 
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου μικρών νησιωτικών δήμων συμμετείχε με παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Donato Raponi παρουσίασε το σχέδιο δράσης στο οποίο παρατίθενται τρόποι για την επανεκκίνηση του ισχύοντος ενωσιακού συστήματος ΦΠΑ ώστε να απλουστευτεί , και να θωρακιστεί έναντι της απάτης και να καταστεί φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις. Οκ. Raponi επεσήμανε ότι η «υστέρηση ΦΠΑ», ήτοι η απόκλιση μεταξύ των αναμενόμενων και των εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη, ανήλθε το 2013 περίπου σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ. Η καθαυτή διασυνοριακή απάτη εκτιμάται ότι επιφέρει απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένο και δημιουργεί σημαντικό διοικητικό φόρτο, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις διαδικτυακού εμπορίου.
Πρόσθεσε επίσης ότι «το σχέδιο δράσης καθορίζει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του πλαισίου των συντελεστών ΦΠΑ και του καθορισμού επιλογών προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών αυτών».
Ο πρόεδρος του INSULEUR Γιώργος Μπενέτος,  από την πλευρά του τόνισε την «ανάγκη της επανεξέτασης των ποσοστών του Φ.Π.Α. στα νησιά, εφαρμόζοντας ακόμη και μηδενικό συντελεστή αν χρειασθεί σε στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχείρησης».
Σε ερώτημα των Ελλήνων Επιμελητηριακών αν και κατά πόσο το ισχύον καθεστώς των μειωμένων συντελεστών παραμένει σε ισχύ σε επίπεδο ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το καθεστώς αυτό εξακολουθεί να ισχύει και ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής Κυβέρνησης να το επαναφέρει όταν εκλείψουν οι δημοσιονομικοί λόγοι που την ανάγκασαν να το μην το εφαρμόσει.
Τις θέσεις των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ συμμερίστηκαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής P. Dandea και η Ευρωβουλευτής  Ines Ayala η οποία τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμα που υιοθέτησε για τις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2016, κάνει αναφορά στο θέμα των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και τονίζει την ανάγκη συνέχισης της ισχύος του, ειδικότερα σε κράτη μέλη που έχει ανασταλεί η ισχύς του από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τις θέσεις των νησιωτών σε όλα τα ζητήματα των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ (Vat Action Plan) σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου για τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, καθώς σηματοδοτεί την αναθεώρηση του καθεστώτος στα σχετικά με τον ΦΠΑ θέματα για όλη την Ευρώπη, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις δεκαετίες από την αρχική εφαρμογή του. Στο Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τα νησιά μας, καθώς επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται τα ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών και από πλευράς Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβε την εισήγηση επί του Σχεδίου, με ομιλητή τον πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο. 
Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν μια θετική εξέλιξη για την «επόμενη μέρα» στον ΦΠΑ των νησιών, επιβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία βρίσκεται σε ισχύ δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!