Οικονομία

24/08/2015 - 19:55

Θετικά μηνύματα από το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Μυτιλήνη

Το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών  (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό το Σάββατο 22/8/2015,  9:30 - 14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου και την Κυριακή 23/8/2015,  09:30 – 14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού.

Στο διήμερο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Forum, συμμετείχαν συνολικά, εκτός από τους διοργανωτές, ο Δήμαρχος Λέσβου, οι Αντπεριφεριάρχες Τουρισμού και Αγροτικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Λέσβου, ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Βοιωτίας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ηλείας, Σερρών, Έβρου, Ζακύνθου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.  Από πλευράς Τουρκίας συμμετείχαν Οικονομικός Ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο Δήμος και το Επιμελητήριο Αϊβαλί, καθώς και τα Επιμελητήρια Selcuk, Burganiye, Aydin, Bodrum και Milas. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.
Ένας από αυτούς είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και για το λόγο αυτό δίνεται έμφαση σε ένα νέο τρόπο προώθησης της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού, με την προσπάθεια δημιουργίας κοινών πακέτων με την ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί.  Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα έργα υποδομής που γίνονται στην περιοχή μας, όπως η λειτουργία της Πύλης εισόδου της Πέτρας, η έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Αδραμυτίου, η ολοκλήρωση της νέας ταχείας οδικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης, το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της νέας Πύλης εισόδου Πλωμαρίου, η λειτουργία των δύο Μαρίνων, της Μυτιλήνης και του Αϊβαλί, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο Όμιλο.
Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν την τουριστική κίνηση προς Λέσβο, όταν συνδυαστούν με κοινά τουριστικά πακέτα με τα απέναντι παράλια.  Η περιοχή της Λέσβου και η ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί, μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερες θεματικές τουριστικές ενότητες, όπως φυσιολατρικό και περιπατητικό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό λόγω της πληθώρας μνημείων και αρχαιοτήτων, γαστρονομικό τουρισμό, εκπαιδευτικό και μαθητικό τουρισμό, κλπ.  Η δημιουργία και προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων, θα αυξήσει την τουριστική κίνηση και στις δυο περιοχές, θα λειτουργήσει προσθετικά και θα προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές οικονομίες.
Επί του θέματος, έγινε πρόταση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Αϊβαλί, να συσταθεί μια διευρυμένη επιτροπή, αποτελούμενη από θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς και από τις δυο περιοχές, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες και θα σχεδιάσει και υλοποιήσει τέτοιες ενέργειες, όπως κοινή συμμετοχή σε Εκθέσεις, κλπ.
   
 

Μοιράσου το άρθρο!