Οικονομία

21/11/2014 - 08:30

Βόλτα στην Παλαιά Αγορά Μυτιλήνης: 25 κλειστά καταστήματα - Γράφει ο ΕΡΜΗΣ

yle="text-align: justify;">Πόσοι από σας έχουν κάνει βόλτα στην Παλαιά Αγορά της Μυτιλήνης; Είχα καιρό να βολτάρω προς τα εκεί κι ένοιωσα δυσάρεστη έκπληξη με τα τόσα κλειστά καταστήματα, με άδειο το δρόμο και  καταστηματάρχες με εμφανή τα σημάδια απογοήτευσης. Είχα την υπομονή να μετρήσω τα άδεια καταστήματα από το Γενί Τζαμί στην Μητρόπολη. 25 κλειστά μαγαζιά παρακαλώ σ΄ έναν δρόμο, πόσο να πω, 300, 400 μέτρα; Οι ιδιοκτήτες τους, είτε κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη, είτε τα έκλεισαν ελλείψει….πελατών! Πόσες και πόσες προσπάθειες έγιναν προκειμένου να πάρει ζωή αυτή η περιοχή. Μέχρι και σύλλογος δημιουργήθηκε που με κάποια χάπενιγκ Πρωτοχρονιά ή Απόκριες προσπάθησαν οι άνθρωποι εις μάτην ν΄ αλλάξουν τη μοίρα της. Η…..παρέμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής με αφορμή τη πεζοδρόμηση της Ερμού, αντί να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση και παρέμβαση της περιοχής, κατέληξε σε μια σειρά ανούσιων συγκεντρώσεων και επικεντρώθηκε κυρίως με προεκλογικές επαφές! Κάτι πήγε να γίνει το καλοκαίρι με τις αφίξεις των Τούρκων αλλά εννοείται ότι αυτό όχι μόνο δεν αρκεί αλλά κρίνεται και επικίνδυνο λόγω της ευαισθησίας στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σκέψεις βέβαια διατυπώνονται το θέμα είναι πως θα κριθούν οι καλύτερες και κυρίως, πως οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν. Αρκεί μόνο η όποια πεζοδρόμηση να σώσει την κατάσταση; Ή το αντίθετο, η διέλευση αυτοκινήτων θα την βοηθήσει; Ίσως όλα ξεκινούν από λάθος αφετηρία. Έχω την εντύπωση πως ίσως το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πεζοδρόμηση της περιοχής όσο να βοηθηθεί για να αποκτήσει η περιοχή ταυτότητα.  Θα μου πείτε ποια ταυτότητα. Αυτή που είχε παλιά ή αυτοί που έχουν κάποιοι σήμερα στο νου τους. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά ξέρω ότι άλλοι υποβαθμισμένοι δρόμοι, όχι μόνο σε άλλες πόλεις αλλά και στην Μυτιλήνη, αναβαθμίστηκαν μέσω των καταστημάτων, κυρίως διασκέδασης. Θα θυμούνται προφανώς αμυδρά οι μεγαλύτεροι ότι όταν άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 80, στη έρημη πλευρά της Προκυμαίας, το Ναυάγιο. Κοιτούσαμε απορημένοι τους ιδιοκτήτες για την τολμηρή τους αυτή επιχειρηματική πρωτοβουλία. Έπιασε όμως. Όπως έπιασαν κι άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στα παράπλευρα μικρά σοκάκια που σήμερα γεμίζουν από νέα παιδιά προσελκύοντας παράλληλα και τους μεγαλύτερους.
Κάτι ανάλογο ίσως σώσει την Παλαιά Αγορά δίνοντας τη πνοή με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τέτοιες που θα προσελκύσουν νέο κόσμο. Θα μπορούσε να κλείσει παντελώς ο δρόμος, να δοθούν κίνητρα π.χ. μειωμένα ή καθόλου δημοτικά τέλη ώστε να δημιουργηθούν καταστήματα που μέσα  μια νέα ταυτότητα της περιοχής γίνουν πόλος έλξης Μυτιληνιών και τουριστών.
Δεν ξέρω εάν αυτή είναι η λύση. Ξέρω όμως ότι η περιοχή αδειάζει, φθίνει και είναι κρίμα να μην υπάρξουν προσπάθειες για ν΄ αντιστραφεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

ΕΡΜΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!