Οικονομία

10/05/2016 - 18:42

Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι στη Λέσβο με ΦΠΑ 23%...24% και... λουκέτα!

yle="text-align: justify;">Εξανεμίζονται οι ελπίδες που διατηρούσαν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λέσβου, για την προσωρινή ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μετά την 1η Ιουνίου, αφού παρά τα όσα έχουν υποσχεθεί μέχρι σήμερα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πολυπόθητη για τους νησιώτες τροπολογία δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή και πιθανότατα δεν θα έρθει ποτέ.


Πλέον και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Λέσβου, το οποίο διατηρούσε κάποιες ελπίδες, αφού είχε έρθει σε επαφή με όλους τους νησιώτες βουλευτές, ζητώντας τους να φέρουν τροπολογία στη Βουλή, δεν τρέφει αυταπάτες.
Όπως σημειώνει ο Π. Τατάκης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι την 1η Ιουνίου, όπου ο ΦΠΑ στα νησιά από 16% που είναι σήμερα θα ανέβει στον υψηλό συντελεστή του 23%.
«Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι οι επαγγελματίες των νησιών μας και όσοι διαθέτουν ταμειακή μηχανή, θα κληθούν ν' αλλάξουν τον ΦΠΑ την 1η Ιουνίου στο 23% και στη συνέχεια θα ξαναλλάξουν ένα μήνα αργότερα από την 1η Ιουλίου δηλαδή, στο 24%, εφαρμόζοντας τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή.
 
ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΒΑΘΟΣ... Η ΕΛΠΙΔΑ


Δυστυχώς, κανένας από τους βουλευτές που μας υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν τροπολογίες στη Βουλή για την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μετά το τέλος της προσφυγικής κρίσης, δεν τήρησε την υπόσχεσή του, ούτε ο Γ. Πάλλης που μας είχε δώσει ελπίδες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Διατηρούμε βέβαια, βαθιά κάποιες ελπίδες, άλλωστε λένε πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ότι την ύστατη στιγμή θα υπάρξει αλλαγή, ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι στις 31 Μαΐου θα γνωρίσουμε όλοι μια μεγάλη απογοήτευση».
Σχολιάζοντας ο Π. Τατάκης, τα μέτρα που ψηφίσθηκαν στη Βουλή την Κυριακή και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο και θα μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.
«Δυστυχώς, όλα τα μέτρα που «πέρασαν» την Κυριακή αποτελούν μόνο το πρώτο κομμάτι της μνημονιακής λαίλαπας που θα σαρώσει την κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο με φόρους φωτιά, οι οποίοι θα κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για τον μέσο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι με τα νέα μέτρα, οδηγούν τους φορολογούμενους σε φοροδιαφυγή. Πλέον οι επαγγελματίες στην προσπάθειά τους, να γλιτώσουν χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές και από την Εφορία, θα δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα και θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν αλλοιωμένη την εικόνα των οικονομικών τους. Μετά από αυτό, κάθε προσπάθεια για δημιουργία φορολογικής συνείδησης ακυρώνεται στην πράξη από την ίδια την κυβέρνηση. Ήδη από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει ο νέος αυξημένος συντελεστής του ΦΠΑ, που από 23% γίνεται 24%, ενώ θα ισχύσει και η αυξημένη φορολόγηση των εταιρειών από 26% σε 29%. Το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017».

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 

Μοιράσου το άρθρο!