Περιβάλλον

03/02/2016 - 06:27

Εξώδικη καταγγελία κατοίκων Μακρύ Γυαλού προς την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου

Ε

πιτροπή Κατοίκων και

Επαγγελματιών Ευρύτερης

Περιοχής Μακρύ – Γιαλού                                                 

Μυτιλήνης Λέσβου

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

Προς:

·    Ειδική Διαχειριστική επιτροπή έργων Νοσοκομείου

·    κ. Υπουργό Περιβάλλοντος

·    ΔΕΠΑΝΟΛ-ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ

·    Κ. Διοικητή Νοσοκομείου και Μέλη ΔΣ αυτού

·    κ. Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ ΔΕΥΑΛ

·    κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βαλσαμίδη

αρμόδιο θεμάτων Περιβάλλοντος Περιφέρειας. Β. Αιγαίου, Κουντουριώτη 1, 81100 Μυτιλήνη.

·    κ. Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφερείας Β. Αιγαίου.

Ανδρομέδας 15, 81100 Μυτιλήνη.

·    κ. Διευθυντή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

 Βουρνάζων 2, 81100 Μυτιλήνη.

·    Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

·    κ. Λιμενάρχη Λέσβου.

Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

·    Κ. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Ακτή Μιαούλη 83 και Μ. Μπότσαρη 2-8, 18538, Πειραιάς.

·    κ. Διευθυντή Υγειονομικής-Περιβάλλοντος Υπουργείου Υγείας.

Αριστοτέλους 17, 10433 Αθήνα.

·    Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ανδριανουπόλεως 24 Καλαμαριά, 55133 Θεσσαλονίκη.

·    Σώμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Λ. Συγγρού 60, 11742 Αθήνα.

 

Κοινοποίηση:

·    κ. Υπουργό Εσωτερικών

·    κ. Υπουργό Τουρισμού

·    Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

·    Εταιρεία F.F. Group.

·    Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Ψευδείς διαβεβαιώσεις για την λύση των αποχετευτικών προβλημάτων ευρύτερης περιοχής Μ. Γιαλού Μυτιλήνης.

Από την Δ/νση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μας διαβιβάστηκε έγγραφο το οποίο και επισυνάπτουμε, από το οποίο διαπιστώνεται ότι κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας και της εγκεκριμένης μελέτης, (Απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με αρ. πρωτ. 4355 από 29/12/2011), δεν κατασκευάστηκε Βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα αυτά να διοχετεύονται ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, με τη συνενοχή της ΔΕΥΑΛ που έδωσε σχετική άδεια, βεβαιώνοντας ότι αυτά καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό του Καρά Τεπέ!!!

Μάλιστα ο αρμόδιος προϊστάμενος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εισηγείται την διαιώνιση της παρανομίας προτείνοντας την τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου του Νοσοκομείου που επιβάλουν κατασκευή Βιολογικού καθαρισμού στο Νοσοκομείο.

Τα προαναφερόμενα εκτός από παρανομία, αποτελούν διπλή εξαπάτηση των Δημοτών της πόλης μας και από τους Διοικούντες το Νοσοκομείο αλλά και από την ΔΕΥΑΛ, που ΨΕΥΔΩΣ βεβαιώνει ότι τα νοσοκομειακά λύματα οδηγούνται στον Βιολογικό Καθαρισμό του Καρά Τεπέ, ενώ είναι πασίγνωστο ότι αυτά μαζί με τα λύματα των Χαλίκων εξαπολύονται ανεπεξέργαστα στο Μακρύ Γιαλό για τους οκτώ τουλάχιστον μήνες του χρόνου.

Όπως μας έχει διαβεβαιώσει κατ΄ επανάληψη η ΔΕΥΑΛ τα λύματα της περιοχής των Χαλίκων Μυτιλήνης ελλείψει δικτύου αποχετευτικών αγωγών λυμάτων (τώρα εκπονείται η μελέτη), καταλήγουν στο παλιό από Τουρκοκρατίας παντοροϊκό σύστημα (ομβρίων και λημμάτων) που στη συνέχεια μόνο τους θερινούς μήνες (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος Σεπτέμβριος) που δεν έχουμε όμβρια ύδατα (βροχές) τα οδηγούν από την συμβολή των οδών Καραπαναγιώτη και Βοστάνη στο Γήπεδο Μυτιλήνης, σε φρεάτιο του δικτύου των αποχετευτικών αγωγών του Βιολογικού καθαρισμού της Μυτιλήνης και στην συνέχεια ενσωματωμένα με τα υπόλοιπα λήμματα της πόλης της Μυτιλήνης οδηγούνται προς επεξεργασία, αφού διασχίσουν ολόκληρο τον κεντρικό ιστό της πόλης, στην μονάδα επεξεργασίας του Βιολογικού που βρίσκεται στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης.

Τους υπόλοιπους όμως μήνες του χρόνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος) που έχουμε βροχές και μέχρι να κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής των Χαλίκων Μυτιλήνης επειδή δύσκολα δέχεται για πολλούς τεχνικούς λόγους ο βιολογικός (δίκτυο και μονάδα επεξεργασίας) όμβρια ύδατα μαζί με λύματα τα οδηγούν από την συμβολή των οδών Καραπαναγιώτη και Βοστάνη σε φρεάτιο του δικτύου ομβρίων υδάτων της Μυτιλήνης και στην συνέχεια στην θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού δεξιά και αριστερά της Μαρίνας Μυτιλήνης!!!

Το Νοσοκομείο βρίσκεται στην κάτω περιοχή των Χαλίκων και κατά συνέπεια ελλείψει δικτύου αποχετευτικών αγωγών λυμάτων στην περιοχή (τώρα εκπονείται η μελέτη) αποχετεύει στο προαναφερόμενο παλιό από Τουρκοκρατίας παντοροϊκό σύστημα (ομβρίων και λημμάτων) των Χαλίκων Μυτιλήνης.

Ύστερα από τα παραπάνω μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστατο συμπέρασμα ότι για τουλάχιστον οκτώ μήνες τον χρόνο με την άδεια της ΔΕΥΑΛ τα “Βαριά” από Υγειονομικής άποψης λήμματα του Νοσοκομείου μαζί με τα αστικά των Χαλίκων πέφτουν ανεπεξέργαστα στην θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού παραπλεύρως στην “Μαρίνα Μυτιλήνης”. Κάτι που το αισθάνεσαι άμεσα με την μύτη αλλά φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού αφού πολλά από αυτά επιπλέουν “ζωντανά” στην επιφάνεια της θάλασσας ιδιαιτέρως τις ημέρες που έχουμε άπνοια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμπεριλαμβάνεται στην ΚΥΑ 146163-ΦΕΚ 1537/8-5-2012 «Μέτρα και όροι για την διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων», ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διάθεση ανεπεξέργαστων νοσοκομειακών αποβλήτων στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.

Η ΚΕΠΕ της περιφέρειας Β. Αιγαίου πήγε μεν για έλεγχο στο Νοσοκομείο αλλά, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, απέφυγε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκανε και στις εκβολές των αγωγών δεξιά και αριστερά της Μαρίνας καθώς και στην Σουράδα στην οδό Μίμη Γαληνού.

Μετά την αδράνεια των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας από το 2003 έως το 2013, η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών ευρύτερης περιοχής Μακρύ Γιαλού προσπαθεί να συμβάλει στην προώθηση οριστικής συνολικής λύσης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που υποβαθμίζει τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα του Νομού. Δυστυχώς οι απολύτως τεκμηριωμένες προτάσεις μας αντιμετωπίζονται με εμβαλωματικές λύσεις και με αλληλογραφία μετατόπισης ευθυνών μεταξύ ΔΕΥΑΛ, Διοίκησης Νοσοκομείου και ελεγκτικών αρχών, που κατά συνεχείς παραβάσεις καθηκόντων αλληλογραφούν σποραδικά, αναβάλλοντας τις λύσεις στο αόριστο μέλλον (μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει…).

Αλήθεια, αυτή η έγκριση της οριστικής μελέτης αποχετευτικών Δικτύων Χαλίκων που θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2014 (σύμφωνα με τη σύμβαση των μελετητών) ποιοι αρμόδιοι την έχουν εγκαταλείψει; Ποιος τους ελέγχει;

Εκείνο το δημοπρατημένο έργο των αγωγών περιοχής Γηπέδου (οδών Καραπαναγιώτη-Σκαμανδρίου κλπ), που ήταν ενταγμένο να κατασκευαστεί με το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ του 2015 ματαιώθηκε; Δεν υπάρχουν επιβλέποντες; Ποιος τους ελέγχει; Πότε θα κατασκευαστεί και κυρίως πότε θα ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;

Τι έγινε η διαβεβαίωση ότι το έργο του αποχετευτικού δικτύου Χαλίκων είναι έτοιμο να υποβληθεί σε ειδικό μέτρο του ΚΠΣ;

Που είναι το γραπτό αίτημα που έπρεπε να υποβληθεί στην διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Β. Αιγαίου;

Γιατί δεν έγινε διακοπή καμιάς παράνομης σύνδεσης;

Γιατί καμιά ενέργεια δεν έγινε για το έργο απομάκρυνσης της λυματολάσπης από τον προλιμένα;

Γιατί δεν καθαρίζονται τακτικά τα φρεάτια της κάτω ζώνης του Μακρύ Γιαλού;

Κύριοι αρμόδιοι,

υπερασπιζόμαστε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης στην περιοχή μας και δεν έχουμε καμία διάθεση πλέον να γινόμαστε γραφικοί, κουραστικοί και συνένοχοι στην συγκάλυψη παρανομιών. Επομένως δεν έχουν νόημα πια τα υπομνήματά μας, και θα αναγκαστούμε (εφόσον αποφεύγετε χαρακτηριστικά - ίσως και ένοχα - να το κάνετε εσείς) να ολοκληρώσουμε την λειτουργία της επιτροπής με την λήψη δειγμάτων από τις εκβολές των αγωγών του Μακρύ Γιαλού, από πιστοποιημένο εργαστήριο παρουσία της αστυνομίας, για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις από τις οποίες θα αποδεικνύεται όλη η αλήθεια.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα τα θέσουμε στη διάθεση κάθε θιγόμενου επαγγελματία και κατοίκου, ώστε μετά από συνέλευση επαγγελματιών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, από κοινού ή μεμονωμένα (και έχοντας έννομο συμφέρον) να απαιτήσουν αποζημιώσεις από τους διοικούντες των αρμοδίων φορέων (και όχι από τα ταμεία των φορέων, ώστε να χρεωθούν οι φορολογούμενοι δημότες).

Επίσης θα προχωρήσουμε σε δικαστικές ενέργειες, αν χρειασθεί, όπως ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σφραγισθεί η παράνομη βαλβίδα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ (στη γωνία των οδών Καραπαναγιώτη και Βοστάνη) που διοχετεύει τα λύματα στον Μακρύ Γιαλό.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία θέτουμε προθεσμία ενός μηνός ώστε:

  1. Να ανακληθεί η παράνομη άδεια της ΔΕΥΑΛ βάσει της οποίας να διοχετεύονται τα ανεπεξέργαστα νοσοκομειακά λύματα στο αποχετευτικό (παντοροϊκό) δίκτυο, από όπου καταλήγουν στον Μακρύ Γιαλό.
  2. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η ΔΕΠΑΝΟΛ-Κτιριακές υποδομές και η επιβλέπουσα Περιφερειάρχης να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του Νοσοκομείου όπως επιβάλλει η Εγκεκριμένη Μελέτη και οι εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί όροι όπως αναφέρονται στην απόφαση ένταξης έργου ΑΠ 4355 από 2912/2011 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Διαφορετικά πέρα από την παράνομη ρύπανση, τινάζουν στον αέρα τη νομιμότητα παραλαβής και αποπληρωμής του μεγάλου έργου του Νοσοκομείου.
  3. Να προταθεί άμεσα από την ΔΕΥΑΛ για ένταξη στο περιφερειακό ή τομεακό Πρόγραμμα, το έργο αποχετευτικών δικτύων Χαλίκων.
  4. Η ΔΕΥΑΛ να εγκαταστήσει άμεσα τον μειοδότη εργολάβο στο έργο δικτύων οδών Καραπαναγιώτη και Σκαμανδρίου.
  5. Να σφραγισθεί άμεσα η παράνομη βαλβίδα που λειτουργεί στη γωνία των οδών Βοστάνη-Καραπαναγιώτη από όπου παράνομα διοχετεύονται λύματα στον Μακρύ Γιαλό.
  6. Να ξεκινήσει άμεσα η διακοπή παράνομων συνδέσεων που διοχετεύουν λύματα στον Μακρύ Γιαλό.
  7. Να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και οι αδειοδοτήσεις για το έργο καθαρισμού της λυματολάσπης από τον Προλιμένα.
  8. Να καθαρίζονται κάθε μήνα τα υπερφορτωμένα φρεάτια της κάτω ζώνης Χρυσομαλλούσας και Μακρύ Γιαλού.

Επιφυλασσόμεθα παντός δικαιώματός μας, ατομικού και συλλογικού, τόσο εξαιτίας της παράβασης καθήκοντος των αρμοδίων, όσο και λόγω της ηθελημένης από τους αρμοδίους παραπλάνησής μας, μέσω απόκρυψης της πραγματικότητας και της παράβασης των νόμων της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. ιδίως, Ν. 1650/1986, άρθρο 28, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, με τον Ν. 3937/2011 και τον Ν. 4042/2012, την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21-5-1991 και την Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 25-10-2007, στην υπόθεση C-440/06).

Εξουσιοδοτούμε τον Δικηγόρο κ. Δημήτριο Μιχ. Γεωργόπουλο, Δικηγόρο Αθηνών, (οδός Κόνιαρη 45 Αθήνα 11471 (και Ελευθερίου Βενιζέλου 44 Μυτιλήνη 81100) τηλέφωνο 210.64.33.722 και 6944.77.16.72), να καταθέσει Ενώπιον Παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ, ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, προς το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και την Δ.Ε.Υ.Α.Λ., όπως νόμιμα εκπροσωπούνται.

Μυτιλήνη 1/2/2016

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Εγγραφα.pdf 875.08 KB

Μοιράσου το άρθρο!