Περιβάλλον

24/04/2018 - 06:39

Ημερίδα για τον κόλπο Καλλονής

Το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει στην Καλλονή Ημερίδα με θέμα Ο ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ.
O κόλπος της Καλλονής έχει ερευνηθεί ήδη στο παρελθόν από το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για αυτόν από ό,τι πριν 15 χρόνια. Παρά ταύτα, η κλιματική αλλαγή, οι πρόσφατες αλλά και οι σχεδιαζόμενες ανθρώπινες παρεμβάσεις (όπως για παράδειγμα το φράγμα στον ποταμό Τσικνιά), προβλέπεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στη δυνατότητα του Κόλπου να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Για αυτό το λόγο, το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας έχει στρέψει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην εντατικοποίηση της μελέτης της περιοχής, και στην υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και αειφορίας.

Ήδη από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας ξεκινάει 15-μηνο πρόγραμμα εκτεταμένης μελέτης κυκλοφορίας και λειτουργίας του Κόλπου. Σκοπός, η εξέλιξη ενός υποδείγματος μελέτης ημίκλειστης θαλάσσιας περιοχής για τις Ελληνικές Θάλασσες. Θα γίνουν 10-14 αποστολές στο πεδίο, όπου θα καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια για μετρήσεις κυκλοφορίας (με παρασυρόμενους υδραετούς), θερμοκρασίας, αλατότητας και φυτοπλαγκτού (με ηλεκτρονικά όργανα), ανταλλαγής υδάτων με τη θάλασσα στο Δίαυλο. Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο θα χρησιμοποιηθεί υποβρύχιο τηλεφωνικό καλώδιο με τη συνεργασία του ΟΤΕ για την συνεχή εκτίμηση των ανταλλασσόμενων υδάτων με την ανοιχτή θάλασσα μέσω του διαύλου.

Επιπλέον, το Τμήμα σχεδιάζει τη δημιουργία μιας νέας υποδομής, του «Παρατηρητηρίου Παρακτίου Περιβάλλοντος Β. Αιγαίου «ΑΙΓΙΣ». Βασική συνιστώσα του σχεδιαζόμενου Παρατηρητηρίου, είναι η πόντιση ενός επιστημονικού αγκυροβολίου στη μέση του κόλπου της Καλλονής, για μέτρηση μετεωρολογικών, ωκεανογραφικών, περιβαλλοντικών παραμέτρων (π.χ. θερμοκρασία, αλατότητα, κυματισμός, χλωροφύλλη, θρεπτικά, θαλάσσια ραδιενέργεια). Κάποιες από τις παραπάνω μετρήσεις είναι πολύ καινοτόμες, και ειδικά η μέτρηση της θαλάσσιας ραδιενέργειας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα παράκτια νερά της Λέσβου. Άλλες δράσεις του παρατηρητηρίου θα είναι ένα σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών από τα νερά των ποταμών, προγνωστικό σύστημα για κύματα και ρεύματα στον Κόλπο, κινητά εργαστήρια για άμεση παρέμβαση του προσωπικού μας κατά παραγγελία ή σε περιπτώσεις κρίσεων.

Παράλληλα, το Τμήμα διενεργεί ένα φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο την περιοχή, όπως για παράδειγμα η μελέτη της εξέλιξης της θερμοκρασίας, αλατότητας, αλλά και της στάθμης θάλασσας του κόλπου και της διάβρωσης των ακτών του μακροπρόθεσμα. Σχεδιάζεται η μελέτη της ευαισθησίας του οικοσυστήματος σε εξωτερικές παρεμβάσεις, με έμφαση στα εμπορεύσιμα είδη όπως η Σαρδέλα Καλλονής, για την οποία προτείνουμε ολοκληρωμένη οικολογική μελέτη και εκτίμηση των μελλοντικών αποθεμάτων. Επίσης η μελέτη για την υγειονομική κατάσταση των περιοχών αλιείας οστράκων και επανεγκατάσταση εμπορεύσιμου πληθυσμού χτενιού.

Στην Ημερίδα οι καθηγητές του Τμήματος θα παρουσιάσουν τους ερευνητικούς άξονες πάνω στους οποίους έχει αναπτυχθεί η επιστημονική έρευνα μέσα στον Κόλπο τα τελευταία χρόνια, το θησαυρό των ερευνητικών ευρημάτων σχετικά με τις βιολογικές, γεωλογικές, χημικές και οικολογικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν και ελέγχουν τους πόρους του Κόλπου, αλλά και θα συζητηθούν ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Θα εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας των αρμόδιων φορέων αλλά και κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων με το Πανεπιστήμιο για τον ορθό σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της εκμετάλλευσης των πόρων που προσφέρει ο Κόλπος Καλλονής.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα – Συζήτηση, όπου οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων Τοπικών Φορέων, της Διοίκησης και Καθηγητές του Πανεπιστημίου θα αναλύσουν και συζητήσουν τα θέματα τα σχετικά με τον Κόλπο, με στόχο μια ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 16:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με ελεύθερη είσοδο.

Μοιράσου το άρθρο!