Περιβάλλον

12/02/2017 - 18:34

Κι όμως ο σημερινός σεισμός έχει ένα καλό μήνυμα... Διαβάστε τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Ζούρος

Τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 νωρίς σήμερα το απόγευμα ακολούθησαν 31 μετασεισμοί με εννέα από αυτούς με μέγεθος από 3.5 έως 3.0 Ρίχτερ. «Όμως υπάρχουν και καλά καλά νέα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος ο οποίος και παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα από το σεισμολογικό σταθμό του Μουσείου Φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου. Όπως υποστηρίζει «ο μηχανισμός γένεσης της σεισμικής δόνησης των 5 Ρίχτερ σήμερα στις 15:48:15, δείχνει ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα εφελκυστικό ρήγμα με ΒΔ διεύθυνση. Όλες οι σεισμικές δονήσεις της ακολουθίας της 6ης Φεβρουαρίου η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται προκλήθηκαν από την διάρρηξη εφελκυστικών ρηγμάτων τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών  σεισμών από  5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. Σε αντιδιαστολή με την μεγάλη ρηξιγενή δομή του Αδραμυτίου η οποία έχει διεύθυνση ΔΝΔ-ΑΒΑ ». 

 
Ας σημειωθεί ότι οι ειδικοί φοβούνται μήπως και η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμυτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.
 
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου είχαμε δυο ισχυρούς σεισμούς έντασης 5 και 5,2 Ρίχτερ ενώ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου είχαμε άλλον έναν έντασης 5,2 Ρίχτερ. Τα μεγέθη διαφοροποιημένα απ’ ότι αρχικά είχαν ανακοινωθεί προέκυψαν μετά από νεώτερες μετρήσεις. 
 
Μέσα στη εβδομάδα είχαμε επίσης εκατοντάδες σεισμούς μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 2 έως 3,9 Ρίχτερ,  εκ των οπίων και έξη με ένταση 4 έως 4,6 Ρίχτερ, όλοι με επίκεντρο τη ίδια πάντα περιοχή.
 
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 

Μοιράσου το άρθρο!