Περιβάλλον

25/05/2016 - 06:33

Λέσβος: Τέσσερις φοιτητές ανιχνεύουν έναν κόλπο... (βίντεο)

Ή

τανε Απρίλης του 2014 όταν μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών (τρείς απο το τμήμα Περιβάλλοντος και ένας από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας) βρέθηκαν απέναντι σε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση: να ερευνήσουν όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σχετικά με τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο και να δημιουργήσουν μια ταινία η οποία θα στόχευε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του τοπικού κοινού.

 
Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης των φοιτητών είναι μια δεκαπεντάλεπτη ταινία-ντοκιμαντέρ, η οποία αναφέρεται στους αρνητικούς και θετικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον κόλπο Καλλονής σήμερα, καθώς και στις προοπτικές του κόλπου, με αποδέκτες μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες.
 
Η έρευνα ανέδειξε όλες τις προβληματικές καταστάσεις που επιδέχεται η ευρύτερη περιοχή, καθώς και κάποιες χρήσιμες πρακτικές με φιλικό προς το περιβάλλον πρόσημο που θα στοχεύουν στην επιμέρους φροντίδα του πολύτιμου και με πολλά οφέλη κόλπου Καλλονής.
 
Ο κόλπος Καλλονής εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας που ελέγχει και διαμορφώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το περιβάλλον, χωρίς όμως να αποκλείεται η οικονομική και κοινωνική πρόοδος της εκάστοτε περιοχής του δικτύου.
 
Καταγράφηκαν παραβατικές συμπεριφορές από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από το κράτος, καταπατώντας σε πολλές περιπτώσεις τις διατάξεις που ορίζει το Natura 2000. Αυθαίρετα καταστήματα και σπίτια, αλλά και το ίδιο το οδικό δίκτυο βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους προστατευμένους, από το θεσμικό πλαίσιο προστασίας υγρότοπους επηρεάζοντας αρνητικά το οικοσύστημα.
 
Πλέον, λόγω της εγκατάλειψης του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λημμάτων, το αποχετευτικό δίκτυο εφτά χωριών καταλήγουν χωρίς φιλτράρισμα,στον “προστατευμένο” κόλπο με άμεση επίπτωση στην τροφική αλυσίδα, καθώς ο κόλπος αποτελεί σημαντικό σημείο αλιείας ψαριών και οστράκων. Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα στον κόλπο είναι εμφανής από τα σκουπίδια, καθώς και τα μπάζα που ρίπτονται στον κόλπο.
 
Η κάμερα γίνεται στυλό στην Καλλονή. Επιτακτική ανάγκη η δράση, οι εικόνες εγκατάλειψης και φθοράς, ωμές και ρεαλιστικές. Ελπίζουμε πως η ταινία θα γεννήσει σημαντικές ανησυχίες στις νεότερες γενιές και θα ευαισθητοποιήσει τις μεγαλύτερες.
 
Συντελεστές:
Έρευνα: 
Παύλος Γραντούνης
Αριστονίκη Δουσμανοπούλου
Κωνσταντίνα Βουγιούκαλου
 
Σκηνοθεσία-Μοντάζ:
Περικλής Χατζηνάκος

Περικλής Χατζηνάκος/ rizopoulospost.com

Μοιράσου το άρθρο!