Περιβάλλον

03/09/2015 - 13:10

Με το τσιγάρο στο δάσος! Να απαγορευθεί η διέλευση στο "Τσαμλίκι" της Λέσβου

Π

έραν όλων των γνωστών παραμέτρων γύρω από το πολύκροτο μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τη συντονιστική επιτροπή των αρμόδιων τοπικών φορέων, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Αμαλής και για να μην βρεθούμε προ αντίστοιχου τετελεσμένου γεγονότος, επισημαίνεται ο ακόλουθος υπαρκτός κίνδυνος, όπως αυτός μας κατατέθηκε από συμπολίτες μας, για τον οποίο απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή του:

Όπως είναι γνωστό, πάρα πολλοί μετανάστες – πρόσφυγες μετά την αποβίβασή τους στα βόρεια παράλια του νησιού, μετακινούνται πεζοί, μέσω Καλλονής προς τη Μυτιλήνη. Κατά την πορεία τους αναγκαστικά εισέρχονται και διανύουν όλο το δρόμο που διασχίζει το πευκοδάσος “Τσαμλίκι”.

Έχουμε πληροφορηθεί από συντοπίτες μας αυτόπτες μάρτυρες, ότι πολλοί από τους ξένους πεζοπόρους, κατά την πορεία τους μέσα στο δάσος καπνίζουν τσιγάρα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος να προκληθεί πυρκαγιά είναι τεράστιος. Με δεδομένη την ψυχολογική και σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι, είναι απολύτως φυσικό ότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται, είναι η προστασία του δάσους από ενδεχόμενο φωτιάς.

Προτείνεται η άμεση απαγόρευση εισόδου και διέλευσής τους από το “Τσαμλίκι”, με την τοποθέτηση ειδικού “μπλόκου” στην περιοχή “Μέσα” (πριν την είσοδο στο δάσος). Από εκεί θα πρέπει να τους παραλαμβάνει ειδικό όχημα – πούλμαν, το οποίο θα προβλεφθεί να εκτελεί το δρομολόγιο σε όλο το μήκος του δάσους και στη συνέχεια να τους αποβιβάζει στο τέλος του (περιοχή Λάμπου Μύλοι), προκειμένου να συνεχίσουν την πεζοπορία τους για Μυτιλήνη.  

 

Πάνος Μιχ. Πίτσιος 

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης

 

       


 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

     

  1. Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  2. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  3. Δήμος Λέσβου
  4. Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου
  5. Διεύθυνση Δασών Λέσβου (Δασονομία Μυτιλήνης & Καλλονής)
  6. Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου   
  7. Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
  8. Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης  
  9. Επιμελητήριο Λέσβου
  10. Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
  11. Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.
  12. Λοιποί κοινωνικοί εταίροι – φορείς – σύλλογοι
  13. Μ.Μ.Ε. Λέσβου    

 

    

 

Μοιράσου το άρθρο!