Περιβάλλον

21/07/2016 - 08:21

Πέραμα Γέρας: Μια χωματερή γεννιέται!

Σ

την είσοδο του Περάματος, αμέσως μετά από το εργοστάσιο του Σουρλάγκα, εδώ και λίγα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια άτυπη χωματερή! Κάποιοι ανεύθυνοι, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία των τοπικών αρχών, πετάνε κάθε είδος άχρηστου υλικού, από μπάζα οικοδομών, σκουπίδια, κλαδιά, μέχρι και ψόφια ζώα.

Πέρα από την αισθητικά απαράδεκτη αυτή κατάσταση, σε μια περιοχή που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί τουριστικά, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης ανεπίτρεπτες για ένα οικιστικό περιβάλλον. Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι, κατά τα άλλα συμπαθείς, Ρομά οι οποίοι δεν λείπουν από καμία χωματερή!

Την κατάσταση αυτή αντιμετωπίζουν καθημερινά, κυρίως οι κάτοικοι οι οποίοι διαμένουν πίσω από το χώρο του εργοστασίου και είναι αναγκασμένοι να περνάνε μέσα από τη χωματερή για να πάνε στα σπίτια τους, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Περάματος που βλέπουν αυτή την εικόνα στην είσοδο του χωριού.

Σίγουρα αποτελεί Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να έχει δημιουργηθεί μια χωματερή μέσα σε κάποιον οικισμό. Αυτές τις εικόνες μπορεί να τις συναντήσει κάποιος μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, έχουν γίνει κινητοποιήσεις ακόμα και για χωματερές που λειτουργούν νόμιμα και μακριά από οικισμούς. Αλήθεια εδώ καμία υπηρεσία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό το χάλι; Ούτε η τοπική κοινότητα, ούτε ο Δήμος, ούτε το υγειονομικό; Ελπίζω έστω και τώρα κάποιος να ευαισθητοποιηθεί και να εκλείψουν αυτές οι εικόνες που ντροπιάζουν τον τόπο μας και απειλούν την υγεία των περιοίκων.

Με εκτίμηση

Νίκος Χατζηγιαννάκης Κάτοικος Μυτιλήνης & Περάματος

Μοιράσου το άρθρο!