Περιβάλλον

31/08/2015 - 20:14

Συνεργασία Δήμου Λέσβου και Φυσιολατρικού Συλλόγου “ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ” – Ολοκλήρωση διάνοιξης πεζοπορικών διαδρομών.

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Δήμος Λέσβου και ο Φυσιολατρικός Σύλλογος “ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ», για την ολοκλήρωση του βασικού μέρους της εργασίας διάνοιξης και καθαρισμού περιπατητικών διαδρομών στο κέντρο του νησιού, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο.

 

Τη συνέντευξη παραχώρησαν για λογαριασμό του Δήμου Λέσβου, ο Αντιδήμαρχος Έργων και εκτελών χρέη Δημάρχου Στρατής Τζιμής και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης της Επιτροπής Τουρισμού Πάνος Πίτσιος, ενώ από πλευράς “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διαμαντής Παπαδόπουλος.

 

Στην press conference, συμμετείχαν και τα 30 μέλη του σπουδαιότερου Φυσιολατρικού Συλλόγου της χώρας που ήρθαν στη Μυτιλήνη ως προσκεκλημένοι του Δήμου, προκειμένου να εργαστούν εθελοντικά και αφιλοκερδώς για τη διάνοιξη των μονοπατιών, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων φορέων που συνέδραμαν την προσπάθεια και συνέβαλαν στην επιτυχή έκβασή της.  

 

Οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου, στις τοποθετήσεις τους ευχαρίστησαν όλους όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτής της εποικοδομητικής και άνευ κόστους συνεργασίας, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου παρουσίασε αναλυτικά με οπτικοακουστικό υλικό την πορεία όλου του έργου, η υλοποίηση του οποίου  διήρκεσε συνολικά 12 ημέρες.  

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συλλόγου με το Δήμο Λέσβου, το Σύλλογο Καλλονιατών Αττικής, τη Μονή Λειμώνος, τον τοπικό Περιπατητικό Όμιλο Αγουδούρας και πολλούς εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή της Καλλονής, αποφασίστηκε να χαραχθούν, να διανοιχτούν, να καθαριστούν και να αναδειχθούν με σηματοδότηση και χαρτογράφηση τρία μονοπάτια – περιπατητικές & ποδηλατικές διαδρομές στο κέντρο του νησιού. 

 

Στόχος της δράσης αυτής, η βελτίωση και η ανάδειξη του ορειβατικού & περιπατητικού τουρισμού της περιοχής, η προώθηση του εθελοντικού ιδεώδους, καθώς επίσης και η δημιουργία σχέσεων φιλίας του Συλλόγου με τους τοπικούς φορείς. 

 

Τα τρία μονοπάτια, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθαρίστηκαν και διαμορφώθηκαν, είναι τα ακόλουθα:

 

1.      Παλιό καλντερίμι – ντοσιμές από τη Μονή Λειμώνος προς το Μετόχι Αγίων Αναργύρων (ενώνεται με το υπάρχον μονοπάτι).

 

2.      Από το Μετόχι Αγίων Αναργύρων στο εκκλησάκι “Χριστός”, από το εκκλησάκι “Χριστός” στη θέση “Έλαφος” (καλντερίμι) και από τη θέση “Έλαφος” δημιουργία νέας διαδρομής – κατάβαση στη Μονή Λειμώνος.

 

3.      Καθαρισμός κυκλικής διαδρομής από Αγία Παρασκευή στον αρχαιολογικό χώρο Κλοπεδής.

 

Απομένει τα τρία αυτά μονοπάτια να σηματοδοτηθούν με ξύλινες καλαίσθητες πινακίδες και στη συνέχεια να χαρτογραφηθούν, ώστε να τύχουν αφενός της χρήσης από περιπατητές και αφετέρου της τουριστικής αξιοποίησης και “εκμετάλλευσης”. 

 

Όλοι στις τοποθετήσεις τους, δεσμεύτηκαν ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ώστε το θεματικό αυτό τουριστικό είδος που ανθεί σε άλλα μέρη της χώρας εδώ και πολλά χρόνια, θα βρει γόνιμο πεδίο εφαρμογής και στο νησί της Λέσβου, η οποία σύμφωνα με τους εξειδικευμένους ανθρώπους του “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ”, διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

 

Οι 30 εθελοντές του “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ”, διέμειναν στη Μονή Λειμώνος φιλοξενούμενοι του Ηγούμενου Νικόδημου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην όλη προσπάθεια και εργάστηκαν σε καθημερινή βάση από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι, προκειμένου να επιτελέσουν το σκοπό τους. Τα απογεύματα περιηγήθηκαν σχεδόν όλη τη Λέσβο και επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.    

 

Την περασμένη Τετάρτη, ο Σύλλογος Καλλονιατών Αττικής διοργάνωσε προς τιμή των εθελοντών της Αθήνας και όσων συνέβαλαν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου μία σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής. Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν και καλοσώρισαν  η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αντιγόνη Μώρου και το δραστήριο μέλος του Συλλόγου Καλλονιατών Δημήτρης Ραδίτσας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Ηγούμενος της Μονής Λειμώνος πατέρας Νικόδημος, ο εμπνευστής της όλης παρουσίας του “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ” στη Λέσβο Μυτιληνιός της Αθήνας Μιχάλης Ανδρεαδέλλης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) Νεκτάριος Βακάλης, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η όλη εκδήλωση.  Το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Καλλονής Ιγνάτης Καραθεοδώρου και ο Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Μυτιλήνης  Πάνος Πίτσιος. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν και αναφέρθηκε η σημαντική βοήθεια που παρείχαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα μέλη του Περιπατητικού Ομίλου Αγουδούρας, Γιώργος Σωσωνίδης, Αργύρης Κεραμιτζής, Δημήτρης Βαμβουκλής και  Χρήστος Τραγέλλης.          

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Διαμαντής Παπαδόπουλος εξέθεσε το έργο και τις εθελοντικές δράσεις του “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ” σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την εργασία που υλοποιείται στη Λέσβο. Ακολούθως, ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου και ενεργό μέλος του Συλλόγου Δημήτρης Βελισσαρίου, παρουσίασε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που εκπόνησε για τα ενδημικά και όχι μόνο, φυτά της Λέσβου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αυθεντική τοπική μουσική και τραγούδια από τα μέλη του Συλλόγου Καλλονιατών Αττικής, ενώ ακολούθησε ουζοποσία με μεζέδες, που οργάνωσαν από κοινού οι δύο δραστήριοι Σύλλογοι.         

 

Μετά το πέρας της press conference – παρουσίασης του έργου που επιτελέστηκε, τα μέλη του “ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ” και του Συλλόγου Καλλονιατών Αττικής, παρέλαβαν αναμνηστικά νομίσματα και βιβλία του Δήμου Λέσβου από τον Αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή και στη συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο της Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο περιηγήθηκαν το κέντρο της πόλης και την Ερμού. Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Επάνω Σκάλα.  

 

 

Μοιράσου το άρθρο!