Περιβάλλον

08/08/2017 - 17:32

Τα τελικά σχέδια διαμόρφωσης της Πλατείας Σαπφούς

Τ

α τελικά σχέδια διαμόρφωσης της Πλατείας Σαπφούς, μέσα από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, παρουσίασε  στο Δήμαρχο και στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο Αρχιτέκτονας και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

 
Ο Κ. Βαρώτσος ήρθε στη Λέσβο με την ομάδα συνεργατών του, προκειμένου να συναντηθεί με το Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Σαπφούς και της προκυμαίας της Μυτιλήνης.
 
Σε σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου Λέσβου και των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας  παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα σχέδια του έργου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο οποίος κλήθηκε να τα δει και να γνωμοδοτήσει από την πλευρά της Υπηρεσίας του.
 
Αναφερόμενος στο έργο, ο Δήμαρχος Λέσβου επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αλλάξει την όψη της πόλης μας, αλλά και την ψυχολογία κατοίκων και επισκεπτών.
«Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης μας, θα αντικρίζουν μια διαφορετική εικόνα, που θα έχει στοιχεία από τη Μυτιλήνη που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, αλλά και στοιχεία μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, η οποία σέβεται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
 
Ο Κ. Βαρώτσος, που θα επισκέπτεται συχνά τη Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα, προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να βοηθήσει και να επιβλέψει στην ουσία το έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, για τη μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Σαπφούς, καθώς η μελέτη που θα υλοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία, βασίζεται στα σχέδια και στο όραμά του.
Το επόμενο βήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών μας, είναι να προχωρήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ακολούθως τα Τεύχη Δημοπράτησης. Το έργο αυτό, όπως και η ανάπλαση της γύρω περιοχής, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, που αναμένεται να «ανοίξει» τις επόμενες εβδομάδες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αν όλα πάνε καλά, τότε εντός της επόμενης τριετίας, θα αλλάξει ριζικά η εικόνα του λιμανιού μας».
 
Σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση που είχε πραγματοποιήσει το Μάρτιο στη Μυτιλήνη ο Κ. Βαρώτσος, μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, περιλαμβάνεται η επέκταση της Πλατείας έως τη θάλασσα, με ειδική προβλήτα που θα τοποθετηθεί, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με το νερό. Η διαμόρφωση της Πλατείας θα αλλάξει εντελώς με το νέο φωτισμό, τα παγκάκια, καθώς και την μετακίνηση του αγάλματος της Σαπφούς σε κεντρικότερο σημείο. Παράλληλα, θα καλυφθεί εντελώς με ειδική γυάλινη κατασκευή το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ και μάλιστα η κατασκευή αυτή θα λειτουργεί και ως ειδικός καθρέφτης, που θα φαίνεται ολόκληρη η πλατεία μέσα απ' αυτόν. Προβλέπεται ακόμη, η τοποθέτηση ενός γλυπτού που θα απεικονίζει καλάμι ψαρέματος, δίπλα στη θάλασσα. Τα χρώματα του δαπέδου θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τον χρωματισμό των κτιρίων της περιοχής, ενώ θα γίνει και δενδροφύτευση.
 
Οι κάδοι που είναι σήμερα σε εμφανές σημείο, θα γίνουν υπόγειοι, πάγιο αίτημα των δημοτών και των καταστηματαρχών της περιοχής.
 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!