Περιβάλλον

30/11/2016 - 11:06

Τεράστιες οι καταστροφές στο Μεσότοπο (φωτογραφίες)

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στο Μεσότοπο της Λέσβου, από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε πολλές περιοχές του νησιού.

Άνθρωποι κινδύνευσαν, τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν, σπίτια στις περιοχές Ταβάρι, Χρούσος και Ποδαράς πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από μάντρες ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και εκατοντάδες πρόβατα χάθηκαν. 

 Οι εικόνες από τις ζημιές στο Μεσότοπο και στα γύρω χωριά είναι συγκλονιστικές. «Βιβλική είναι η καταστροφή που πάθαμε. Στον Χρούσο η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να φθάσει, δεν υπήρχε πρόσβαση, και υπήρχαν άνθρωποι που φώναζαν βοήθεια για να πάει κάποιος να τους σώσει. Αναγκάστηκαν να μείνουν όλη τη νύχτα στις στέγες των σπιτιών τους για να μη πνιγούν», δηλώνει με απόγνωση στο iefimerida ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοτόπου Γαβριήλ Πιπίνης. Στο Ταβάρι, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το iefimerida, τα ορμητικά νερά ξήλωσαν στέγες, ξερίζωσαν δέντρα, ενώ παρέσυραν και εικονοστάσια. Εκατοντάδες πρόβατα χάθηκαν προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή σε κτηνοτρόφους. Καλλιέργειες πατάτας καταστράφηκαν, ενώ για πολλές ώρες το Ταβάρι, ο Χρούσος και ο Ποδαράς έμειναν χωρίς ρεύμα. Στον Χρούσο και στον Ποδαρά ζουν ελάχιστες οικογένειες που κινδύνευσαν και αποκλείστηκαν για ώρες. «Στο Ταβάρι πλημμύρισαν τουλάχιστον 15 σπίτια. Το νερό περνούσε τα 2 μέτρα. Μέσα σε 3 με 4 ώρες έγινε η καταστροφή. Η πυροσβεστική απεγκλώβισε 5 ανθρώπους μέσα από τα σπίτια. Μεγάλες ζημιές έγιναν και σε καταστήματα. Ο δρόμος Παράκοιλα – Άγρα έμεινε κλειστός για ώρες λόγω κατολίσθησης. Σε πολλά σπίτια ακόμη δεν έχουν γίνει καταγραφή των ζημιών γιατί οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στην Αθήνα», τονίζει ο κ. Γαβριήλ Πιπίνης.

Στο Μεσότοπο μια μάντρα πλάκωσε 5 αυτοκίνητα, ενώ σε πολλά σπίτια από τα ορμητικά έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Η διευθύντρια του Γυμνασίου Άγρας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου δήλωσε στο iefimerida πως το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί αύριο το πρωί. «Το σχολείο είχε νερά μέσα, δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε τηλέφωνο, ούτε νερό. Δεν υπήρχε και πρόσβαση και για αυτό τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ / iefimerida.gr/

φωτογραφίες για το Lesvosnews.net:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΕΛΗΣ

 

Μοιράσου το άρθρο!