Περιβάλλον

27/07/2015 - 06:59

Θα «ψηθούμε» όλη τη βδομάδα

Η

αφόρητη ζέστη θα είναι το κυριότερο στοιχείο του καιρού αυτή τη βδομάδα, με τη θερμοκρασία να «βαράει» κόκκινο και να φτάνει μέχρι και τους 42 βαθμούς


 

Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 27-7-2015
Αρκετή ζέστη και αυξημένη αίσθηση δυσφορίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινά κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Κεντρικής Πελοποννήσου, περιμένουμε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης υγρασίας και των ασθενών ανέμων είναι πολύ πιθανό να σχηματιστούν και πάλι ομίχλες πάνω από θαλάσσιες περιοχές.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 18 έως 38 στην Κεντρική Ελλάδα, από 22 έως 34 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 22 έως 38 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 22 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις, αρκετή ζέστη και αυξημένη αίσθηση δυσφορίας, περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.
Λίγες νεφώσεις, αρκετή ζέστη και αυξημένη αίσθηση δυσφορίας, περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.


Θα «ψηθούμε» όλη τη βδομάδα
Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τρίτη 28-07-2015
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθασει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Τέταρτη 29-07-2015 και Πέμπτη 30-07-2015
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφορ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο (1 με 2 βαθμους).
Παρασκευή 31-07-2015 και Σάββατο 01-08-2015
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.
 

 


 

Μέτρα για την προστασία των πολιτών τις ημέρες του καύσωνα

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το τριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 29 - 31 Ιουλίου 2015, η θερμοκρασία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει τους 35 - 37 βαθμούς.

Για την ατομική προστασία κατά τις ημέρες του καύσωνα:

. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών).
. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
. Αποφεύγετε την απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο και περιορίστε τις                                                       μετακινήσεις σας. Παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
. Χρησιμοποιείστε, αν είναι εφικτό, κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας.
. Ντυθείτε με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα. Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
. Κάνετε πολλά, χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
. Εάν ιδρώνετε πολύ, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση άλατος (αναζητήστε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού).
. Τρώτε μικρά (σε ποσότητα) και ελαφρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα «βαριά» φαγητά.
. Αποφεύγετε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
. Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.) συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβετε.
. Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, φροντίστε να είναι ντυμένο ελαφρά. Ζητήστε οδηγίες από τον παιδίατρό σας σχετικά με τη λήψη υγρών.
. Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
. Αν έχετε ηλικιωμένους συγγενείς ή γνωστούς, καλό είναι να μην παραμένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα .
. Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μοιράσου το άρθρο!