Περιβάλλον

16/04/2015 - 21:52

Θα "σωθεί" η Παναγία η Κρυφτή στο Πλωμάρι; Προκαταρκτική εξέταση παράγγειλε η Εισαγγελέας Μυτιλήνης

style="text-align: justify;">Στη δικαστική διαδικασία εισέρχεται η υπόθεση της «πώλησης» της Παναγίας της Κρυφτής, μετά την προκαταρκτική εξέταση που παράγγειλε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στηριζόμενη στο έγγραφο που της απέστειλε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας.
 
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα μ' ένα αμφιλεγόμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο, μια κυρία, που έχει γεννηθεί και κατοικεί εκτός Λέσβου, μεταβίβασε χωρίς να έχει τίτλο κυριότητος μια έκταση δεκαοκτώ στρεμμάτων, τα νότια  όρια της οποίας ακουμπούν στη θάλασσα και περιλαμβάνουν το «στέγαστρο της Παναγίας Κρυφτής η οποία βρίσκεται από κάτω μέσα στο βράχο», τις θερμοπηγές, τα κελιά όπου άλλοτε διέμεναν προσκυνητές και λουόμενοι. Εμφανίζει ως ιδιωτικό κτήμα όλη την περιοχή που βρέχεται από τη θάλασσα και το χειμώνα κατακλύζεται από τα κύματα.
 
Αντί  τίτλου ιδιοκτησίας της η πωλήτρια αναφέρει ότι  την όλη περιοχή, διακατέχει και νέμεται από το 1953, όταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία ήταν 13 ετών, οπότε με άτυπη δωρεά (χωρίς έγγραφο δηλαδή) της την παραχώρησε ο πατέρας της.
 
Το συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνετάγη στη Μυτιλήνη, συνοδεύει τοπογραφικό διάγραμμα που σημειώνει λεπτομερώς τα όρια, περιλαμβάνοντας τα απώτατα όρια των βράχων, που περικλείουν και την περιοχή και το εκκλησσάκι, παραλείποντας, όμως, τα κελιά, αλλά και τον ημιονικό δρόμο που διαπερνά το κτήμα και ο οποίος αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τη μόνη από ξηράς πρόσβαση προς την  Παναγιά Κρυφτή.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, θα αποστείλει εντός των ημερών την άποψή της για το συμβόλαιο, που προτείνει την ακύρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές πλημμέλειες που εμφανίζει το τοπογραφικό διάγραμμα, που έχει επισυναφθεί στο συμβόλαιο.
 
Την περασμένη Τετάρτη, επιτροπή αποτελούμενη από τον εφημέριο Παλαιοχωρίου π. Χαράλαμπο Γιουβανάκη, τον πρώην πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Στράτο Κουτλή και το δημοσιογράφο-συγγραφέα Ξενοφώντα Μαυραγάνη, επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, στον οποίο εξέθεσε και τη σοβαρότητα και το επείγον του θέματος, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Η επιτροπή εξέφρασε τους φόβους της στον Αντεισαγγελέα για τον πιθανό κίνδυνο η προκαταρκτική εξέταση ν' αντιμετωπίσει επιφανειακά το ζήτημα και να το θέσει στο αρχείο, παραβλέποντας σημαντικές πτυχές του όλου θέματος. Οι φόβοι αυτοί, εκπορεύονται και από το γεγονός ότι παρόμοια καταγγελία για την καταστροφή των κιγκλιδωμάτων που περιέβαλαν τον ναϊσκο, τον λαξευμένο στο βράχο, τέθηκε στο αρχείο μετά από πρόχειρη και επιφανειακή εξέταση. Ο Αντεισαγγελέας, βεβαίωσε την επιτροπή, για πολύ προσεκτική αντιμετώπιση του ζητήματος.
 
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι εντός των ημερών, θα κατατεθεί η πρώτη αγωγή διάρρηξης του συμβολαίου από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας Παλαιοχωρίου, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Παναγία της Κρυφτής, που θα εκπροσωπήσουν οι δικηγόροι Τάκης Παπάμαλης   και Μανώλης Αρμενάκας. 
 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
 
Δείτε εδώ την αρχική αποκάλυψη της εφημερίδας πριν απο μερικές εβδομάδες
 

Μοιράσου το άρθρο!