Περιβάλλον

18/06/2017 - 06:24

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ που "χτύπησαν" τη Λέσβο

Χ

ουλιάρας: Πιστεύουμε ότι η ενέργεια εκτονώθηκε:

 
 
«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου. «Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 6.40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε οτι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά», πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.
 
Λέκκας: μας έλεiπε ένας μετασεισμός
 
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr σημείωσε ότι ο σεισμός που ταρακούνησε απόψε τη Λέσβο ήταν πιθανότατα στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας. "Μας έλειπε ένας μετασεισμός τέτοιου μεγέθους" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στο enikos.gr.
 
 
 
Η ακολουθία των σεισμών:
Δυνατός μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 22:33 το Σάββατο στην περιοχή της Λέσβου, συνέπεια του βασικού φαινομένου των 6,1 Ρίχτερ που προηγήθηκε πριν λίγα 24ωρα.
Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 28 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης.
Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 22:37, σημειώθηκε και δεύτερη μετασεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη συγκεκριμένη περίπτωση 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.
Οι δύο σεισμικές δονήσεις αποτέλεσαν τον προάγγελο για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγη ώρα αργότερα.
Είχε προηγηθεί η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,2 το πρωί του Σαββάτου ώρα 06:40
 
 
---------------
Αξίζει να τονιστεί ότι από την Τρίτη το Lesvosnews.net είχε φιλοξενήσει απόψεις σεισμολόγων που έκαναν λόγω για ισχυρό μετασεισμό. Δυστυχώς αρκετοί (κυρίως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό) είχαν κατηγορήσει τους σεισμολόγους για τρομοκρατία. Ας μάθουμε επιτέλους να ακούμε τους ειδικούς σε κάθε θέμα και ΟΧΙ αυτό που θέλουμε να ακούσουμε....

Μοιράσου το άρθρο!