Κοινωνία

25/05/2016 - 21:27

25 λιμενικοί στη Λέσβο με εκπαίδευση σε καρδιακές ανανήψεις με χρήση απινιδωτών

Σ

την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) προσέφερε στο Λιμενικό Σώμα δυο φορητές απινιδωτές για τα δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού Σώματος που έδιναν καθημερινά αγώνα ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στο μέσον της θάλασσας. Μάλιστα οι δυο αυτοί απινιδωτές παραδόθηκαν στο Λιμενικό Σώμα από τη Διοίκηση της Ένωσης, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «H Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση» που πραγματοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Μυτιλήνη στις 13 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Από σήμερα, και με αφορμή αυτή τη δωρεά, τα πληρώματα των δύο πλωτών σκαφών του λιμενικού σώματος στη Μυτιλήνη, του ΠΛΣ 602 και ΠΛΣ 618, 25 συνολικά άτομα, είναι τα πρώτα στην Ευρώπη στο σύνολο τους με εκπαίδευση σε καρδιακές ανανήψεις με χρήση απινιδωτών.

Η εθελόντρια διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου, με την συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Ζωής και τη συνδρομή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, εκπαίδευσε τους λιμενικούς σε θέματα χρήσης απινιδωτή, και βασικής υποστήριξης ζωής σε πνιγμό και πνιγμονή, σε αιμορραγίες και εγκαύματα. Φανερά ικανοποιημένη η κ. Λειβαδίτου από αυτή την εξέλιξη δήλωσε πως «τώρα όλοι οι λιμενικοί έχουν τη δύναμη της γνώσης και μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε παρά πολλά προβλήματα. Θα συνεχίσουμε με την εκπαίδευση των στελεχών του σκάφους στο Μόλυβο, ενώ στόχος μας είναι η εκπαίδευση να επεκταθεί και στα λιμεναρχεία των άλλων νησιών».

Τα πτυχία παρέδωσε, σήμερα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ο Κεντρικός λιμενάρχης Μυτιλήνης, Πλοίαρχος Νίκος Πασάδης, τονίζοντας ότι: «Οι άνδρες του λιμενικού έχουν διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες και έχουν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η γνώση θα χρησιμοποιεί, όταν απαιτηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, τους απινιδωτές, από την σημαντική προσφορά της ΕΣΗΕΠΗΝ».

Ανάλογη και η παρέμβαση της εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο βόρειο Αιγαίο Αναστασίας Σπυριδάκη που σημείωσε πως «η Ένωση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να συνδράμει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που μετρούν χιλιάδες διασώσεις και νιώθουν πως με την προσφορά των δημοσιογράφων της Ελληνικής περιφέρειας θα καταφέρουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στον συνάνθρωπο».

«Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν είχαμε μέχρι τώρα τις γνώσεις για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες μέσα στη θάλασσα σε ανθρώπους που κινδύνευαν, Έλληνες ή ξένους δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η σωτηρία των ανθρώπων που κινδυνεύουν και σε αυτό το σκοπό είμαστε ταγμένοι. Είμαστε πλέον πιστοποιημένοι σε πρώτες βοήθειες, σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς» δήλωσε ο προϊστάμενος του πλωτού σκάφους ΠΛΣ 618 Ανθυποπλοίαρχος Σπύρος Μπότης.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!