Πολιτική

14/09/2017 - 12:52

43o Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λέσβο - Συνέντευξη τύπου

yle="text-align: justify;"> Το φετινό φεστιβάλ μας, το 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, δε μπορούσε να έχει άλλο περιεχόμενο από το γεγονός που συντάραξε τον προηγούμενο αιώνα. Την επανάσταση του 1917, στη Ρωσία. Γεγονός που ανέτρεψε τα θεμέλια του κόσμου της εκμετάλλευσης και συνεχίζει να φωτίζει το μέλλον μας. Γι’ αυτό το λόγο δανειστήκαμε για το σύνθημα του Φεστιβάλ μας τους στίχους του ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: “Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του...αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!”. Αυτό είναι το πολιτικό ανατρεπτικό μήνυμα που θέλουμε να φτάσει παντού. Σε όλη την Λέσβο!

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ ήταν πάντα ευκαιρία χιλιάδες νέοι άνθρωποι να εμπνευστούν από τις επαναστατικές ιδέες, από την πρωτοπόρα θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού! Καλούμε κάθε νέο και νέα, να αναζητήσει, να μάθει και να προβληματιστεί! Γιατί παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων τα μνημόνια τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιωματά μας όχι μόνο παραμένουν αλλά συνεχώς προστίθενται νέα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλα τα προβλήματα μας έχουν κοινή ρίζα, τον καπιταλισμό! Καλούμε όλες τις νέες και τους νέους να έρθουν! Όλοι οι νέοι έχουμε συμφέρον από την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης- της φτώχειας και της ανεργίας.

Θέλουμε να θέσουμε και να συζητήσουμε τον προβληματισμό. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε; Είναι ελεύθερος ο μαθητής ο οποίος για να περάσει τις τάξεις και στη σχολή που επιθυμεί, πληρώνει στα φροντιστήρια; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται μέχρι και πολυτέλεια, τη στιγμή που το ίδιο το σχολείο αναγκάζει γονείς και παιδιά, στο δρόμο της παραπαιδείας. Στη συνέχεια, είναι ελεύθερος ο μαθητής να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται, από την στιγμή που η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κρίνεται από την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας; Ή ο φοιτητής που δουλεύει από το Α΄έτος για να τα βγάλει πέρα; Χαρακτηρίζεται ελεύθερη πρόσβαση στην μόρφωση και τη γνώση όταν δικαιούται στέγαση μόνο για έναν χρόνο όταν η σχολή είναι τουλάχιστον 4 και όσοι δικαιούνται θα είναι συντριπτική μειοψηφία; Είναι ελεύθεροι οι εργαζόμενοι στη μαθητεία που παίρνουν 9 ευρώ μεροκάματο ή ο εργαζόμενος των 500 ευρώ και ο άνεργος, που είναι κλεισμένος στο σπίτι για μήνες;

Όλα αυτά, τη στιγμή που μιλάνε για “δίκαιη ανάπτυξη”, η δική μας καθημερινότητα γεμίζει αγανάκτηση και απογοήτευση! Δίκαιη ανάπτυξη και ελευθερία :

ΔΕΝ είναι για εμάς και τους γονείς μας η ακριβοπληρωμένη Παιδεία και Υγεία!

ΔΕΝ είναι η τραγωδία που έγινε πριν λίγο καιρό στην Βρίσα

ΔΕΝ είναι τα ακριβοπληρωμένα εισιτήρια σε ακτοπλοΪκές και αεροπορικές εταιρείς!

ΔΕΝ είναι η ζωή στην ανεργία κάνοντας διαλείμματα εργασίας!

Για εμάς και τους γονείς μας ελευθερία είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ελευθερία είναι η κοινωνία που έχει στο επίκεντρο της παραγωγής την κάλυψη των λαΪκών αναγκών και όχι το κέρδος. Η κοινωνία αυτή υπήρξε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.  Ένα κατάφεραν πριν ένα αιώνα, να καλύψουν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, στις υποδομές, εάν πριν από 100 χρόνια είχαν αυτά τα εντυπωσιακά μέχρι και σήμερα τεχνολογικά επιτεύγματα, ας αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα το 2017. Μπορούν να γίνουν πολλά, αν το αποφασίσουμε οι ίδιοι! Αν φύγει από τη μέση η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία! Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας το μήνυμα ελπίδας και ανατροπής! Έχουμε τεράστια δύναμη να καθορίσουμε τα πράματα προς όφελός μας.

 Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στα κεντρικά λύκεια Μυτιλήνης στις 8 το απόγευμα. 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΕΛΛΗ ΓΡΑΜΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Μοιράσου το άρθρο!