Πολιτική

18/02/2019 - 12:55

8 σχολεία της Λέσβου περιμένουν.... Ερώτηση Χ. Αθανασίου για επίσπευση διαδικασιών αποκατάστασης

Μυτιλήνη, 18 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τον Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας μεταξύ άλλων την επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των 8 κτιρίων σχολικών μονάδων της Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές βλάβες λόγω του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η ομαλότητα στις εκπαιδευτικές κοινότητες των μονάδων αυτών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αρ. πρωτ. 5733/18.2.2019

Μυτιλήνη, 13 Φεβρουαρίου 2019
Ερώτηση
Προς :
τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη
τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γραβλόγλου

Θέμα: «Επίσπευση των διαδικασιών για την επισκευή των 8 κτιρίων σχολικών μονάδων της Λέσβου, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 »
Κύριοι Υπουργοί,
Με το καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές σχολικών μονάδων της Λέσβου. Μεταξύ αυτών, μεγάλο μέρος του  Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και στο οποίο φοιτούν περίπου 150 μαθητές.
Ενώ έχουν παρέλθει δεκαοχτώ μήνες από τον σεισμό, οι μαθητές του σχολείου εξακολουθούν να στεγάζονται σε αίθουσες τύπου Προκάτ (προκατασκευασμένο κτίριο), με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή, οι αίθουσες πλημμύρισαν επιδεινώνοντας την κατάσταση. Βέβαια, η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου αντέδρασε ακαριαία ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εργασίες στους οικίσκους.
Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως δική σας άμεση προτεραιότητα οφείλει να είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, όπως και των άλλων σχολικών μονάδων του νησιού μας που υπέστησαν σοβαρές βλάβες λόγω σεισμού, για να επανέλθει η ομαλότητα στη σχολική ζωή των μαθητών μας.
Αναφέρομαι στα κτίρια των σχολικών μονάδων:
• Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς
• Νηπιαγωγείο Τρύγονα
• Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου
• Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου
• ΕΠΑΛ Πλωμαρίου
• Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου
• Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου

Καθώς γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων Συλλόγων Γονέων και  Κηδεμόνων οι οποίοι αγωνιούν για την πορεία εξέλιξης των έργων αποκατάστασης των ανωτέρω σχολικών κτιρίων.
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί
1. Έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μελέτες πυρασφάλειας, μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.) για τα δύο διατηρητέα κτίρια, Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου; Αν όχι, τι εκκρεμεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών διαδικασιών που θα ακολουθήσετε;
2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αποκατάσταση των υπολοίπων 6 σχολικών κτιρίων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αποκατάστασης στα κτίρια αυτά;
3. Προτίθεσθε να επισπεύσετε τις σχετικές διαδικασίες προς όφελος των μαθητών και εκπαιδευτικών μας, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η ομαλότητα στις εκπαιδευτικές κοινότητες των ανωτέρω σχολικών μονάδων που επλήγησαν από το σεισμό;
Ο Ερωτών

Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Νομού Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!