Πολιτική

18/05/2016 - 12:55

Ακέφαλο το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη TERIADE - Ερώτηση Χ. Αθανασίου

Ο βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για το «Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade».

Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τeriade στη  Βαρειά της Μυτιλήνης στη Λέσβο, αποτελεί δωρεά του Στρατή Ελευθεριάδη προς το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 1164 του 1981.

Ως σκοπό έχει την διαφύλαξη, συντήρηση και μόνιμη έκθεση των δωρηθέντων έργων τέχνης καθώς και τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην προαγωγή του καλλιτεχνικού αισθητηρίου των πολιτών.

Στο Μουσείο διαφυλάσσονται και παρουσιάζονται οι εκδόσεις του έργου του ιδρυτή του, μέσα από τις δημιουργίες φημισμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Παράλληλα, εκτίθενται και έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών, όπως των Τσαρούχη, Βακιρτζή, Κανέλλη, καθώς και έργα του αυθεντικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, την πλειονότητα των οποίων ο δωρητής Στρατής Ελευθεριάδης είχε συλλέξει.

Το Μουσείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο σας, και το Διοικητικό του Συμβούλιο, πέραν των ex officio μελών, καθορίζεται από το υμέτερο Υπουργείο.

Το ορισθέν Διοικητικό Συμβούλιο έχει παραιτηθεί στο σύνολό του από τις 15 Φεβρουαρίου του 2016, με αποτέλεσμα το Ν.Π.Δ.Δ. να είναι ακέφαλο, να μην λειτουργεί εύρυθμα, να αδυνατεί να υλοποιήσει σωρεία δράσεων και πρωτοβουλιών ενώ, ταυτόχρονα, καθίσταται και αδύνατη, λόγω της ανυπαρξίας Διοικητικού Συμβουλίου, η υποβολή προϋπολογισμού και λοιπών προαπαιτουμένων εγγράφων για την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία αποτελεί σημαντικό πόρο του Μουσείου. 

 

Κατόπιν των ανωτέρω
 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

 

Πότε προβλέπετε να οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ν.Π.Δ.Δ. του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη TERIADE προκειμένου να καταστεί εφικτή η εύρυθμη λειτουργία του.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!