Πολιτική

23/10/2014 - 07:53

Αλληλεγγύη στις αυτόνομες περιοχές της Ροτζάβα - Εκδήλωση στη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;">Το Μάρτη του 2011 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου εξεγερσιακού κύμματος στη Συρία με αφορμή το αυταρχικό καθεστώς Ασάντ.Κατα τη διάρκεια της εξέγερσης δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα: απο τη μία πλευρά ήταν οι εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες ,και απο την άλλη το δημοκρατικό ενωτικό κόμμα (PYD) και οι υποστηρικτές του, η σύγκρουση των οποίων οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.

Τον Ιούλιο του 2012, ο κυβερνητικός στρατός του Ασάντ αποσύρθηκε από την περιοχή για να ενισχύσει την άμυνα των μεγάλων πόλεων. Τότε το PYD κατέλαβε την εξουσία στο Κομπάνι και άλλες πόλεις της Ροτζάβα. Έτσι,το Κομπάνι, το Αφρίν και η Αλ Ταζίρα (Καμισλί) σχημάτισαν τα τρία καντόνια της αυτονομημένης Ροτζάβα, τα οποία αποτέλεσαν τον πιο σημαντικό καρπό του εμφυλίου πολέμου.Τη διοίκηση της περιοχής ανέλαβε συνασπισμός κομμάτων με κυριότερους πόλους το PYD και το επίσης κουρδικό KNC. Σε σύντομο διάστημα, η απελευθερωμένη Ροτζάβα έγινε πεδίο μιας πραγματικής κοινωνικής επανάστασης. Η διοίκηση των πόλεων και των περιοχών ανατέθηκε σε λαϊκές συνελεύσεις και ανακλητά συμβούλια, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Ενδεικτικά σε κάθε δήμο, τα τρία κορυφαία στελέχη πρέπει να περιλαμβάνουν έναν Κούρδο, έναν Άραβα και έναν Ασσύριο ή Αρμένιο Χριστιανό, και τουλάχιστον το ένα από τα τρία άτομα πρέπει να είναι γυναίκα. Υπάρχουν συμβούλια γυναικών και νεολαίας, και, ένας φεμινιστικός στρατός, η πολιτοφυλακή του “YJA Star” - “Ένωση των Ελεύθερων Γυναικών“.Εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν και σχηματίσθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί. Φέτος ψήφισαν και το Σύνταγμα των Καντονιών της Ροζάβα, το οποίο ονομάζουν Χάρτα Κοινωνικού Συμβολαίου.Εκτός των άλλων στόχος της επανάστασης δεν είναι η απόσχιση απο την Συρία αλλά ο σχηματισμός αυτοδιοικούμενων περιοχών που θα διέπονται απο τις αρχές του ελευθεριακού κοινοτισμού του Μπούκτσιν και το επαναστατικό παράδειγμα των Ζαπατίστας.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 οι αυτόνομες δημοκρατικές κοινότητες της Ροτζάβα δέχονται σφοδρή επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) . Στο Κομπάνι ( στα αραβικά Αΐν αλ Αράμπ) , το μέτωπο της αντεπανάστασης, του σκοταδισμού πολιορκεί τις επαναστατημένες και αυτοδιοικούμενες περιοχές (καντόνια) της Ροτζάβα.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των επεκτατικών πολιτικών τους οι Η.Π.Α ,ως καπιταλιστικό κέντρο, και έχοντας ως απώτερο στόχο την εκμετάλλευση και την ιδιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας (εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου) της συγκεκριμένης περιοχής ,εξόπλιζαν στρατιωτικά τους τζιχαντιστές. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α έχει μετατοπιστεί, αφού τα συμφέροντα τους δεν καλύπτονται πλέον απ΄τον ISIS. Επομένως ,η γεωπολιτική αυτή σύγκρουση έγκειται στο ποιος θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος πάνω στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών. Από την άλλη η Τουρκία, στηριζόμενη και σε μια φαντασίωση για το “μεγάλο χαλιφάτο”, επωφελούμενη από τις οικονομικές συνδιαλλαγές, αφού αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ πουλάει στρατιωτικό εξοπλισμό στους τζιχαντιστές . Με αυτό το τρόπο στηρίζει το ISIS και συμβάλει στην καταστολή της επανάστασης προκειμένου να διασφαλίσει εκτος των αλλων την ειρήνη εντός του Τουρκικού κράτους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί η επανάσταση σε τουρκικά εδάφη, όπως έχει προμηνύσει και το PKK(Εργατικό κόμμα των Κούρδων εντός Τουρκίας). Επίσης, και τα Αραβικά Εμιράτα ενισχύουν την αντεπανάσταση επειδή έχουν αξιώσεις για το πετρέλαιο στα εδάφη της Συρίας.

Μέσα σε αυτή την γεωπολιτική σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων, το PYD - Partiya Yekîtiya Demokrat (The Democratic Union Party) – για να προστατέψει τις κοινότητες και τους πολίτες του από τα στρατεύματα του Ασάντ και των Τζιχαντιστών δημιούργησε ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας (YPG). Μέσα στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή των Τζιχαντιστών , των έμφυλων διακρίσεων,- των «αόρατων» συμμαχιών ,τα γεωπολιτικά παιχνίδια του ''αναπτυγμένου'' κόσμου και των μεγάλων δυνάμεων, οι αυτόνομες περιοχές της Ροτζάβα δίνουν ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα ελευθερίας και αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας .

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους Κούρδους επαναστάτες, γιατί πολεμούν για να να διατηρήσουν ζωντανή την επανάσταση, πολεμούν για να διατηρήσουν ένα κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία της Ροτζάβα, και τους κούρδους επαναστάτες. Γιατί αυτός ο αγώνας είναι αγώνας για Γη και Ελευθερία

«Οι λαοί των δημοκρατικά αυτοδιοικούμενων περιοχών, Κούρδων, Αράβων, Ασσύριων (Ασσύριων Χαλδαίων, Αραμάνων), Τουρκμένων, Αρμενίων και Τσετσένων, με ελεύθερη θέληση, ανακοινώνουν τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές της οικολογικής ισορροπίας, της ελευθερίας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της ισότητας χωρίς διακρίσεις βάσει φυλής, θρησκείας, φύλου. Προς επίτευξη της πολιτικής και ηθικής συνοχής μιας δημοκρατικής κοινωνίας, ώστε να λειτουργήσει με αμοιβαία κατανόηση, συνύπαρξη της διαφορετικότητας και σεβασμό της αρχής του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοάμυνας των ανθρώπων. Οι περιοχές μας της αυτοδιαχειριζόμενης δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν την αντίληψη του έθνους-κράτους και του κράτους που βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη, τη θρησκεία και τη συγκέντρωση εξουσιών κεντρικά».Απόσπaσμα από την Χάρτα Κοινωνικού Συμβολαίου

Καλούμε σε μικροφωνική την Πέμπτη 23/10 στις 11.00 στη στοά Βεκρέλη και στις 18.00 στη πλατεία Σαπφούς. Επίσης καλούμε σε πορεία αλληλεγγύης στις αυτόνομες κοινότητες της Ροτζάβα την Τρίτη 28/10 στις 18.00 στην πλατεία Σαπφούς . Αλληλέγγυες/-οι στις αυτόνομες κοινότητες της Ροτζάβα

Μοιράσου το άρθρο!