Πολιτική

29/07/2014 - 19:44

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Λεφτά στους παπάδες και όχι στους μικρομεσαίους αγρότες

style="text-align: justify;"> 
Το παραμύθι τελείωσε, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ξεκινάει… Οι υποχρεώσεις για τους αγρότες είναι περισσότερες από τις επιδοτήσεις που τους δίνει. Η καταβολή των επιδοτήσεων ξεκινάει με περικοπή 25% και σταδιακά το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων θα αυξάνεται. Έτσι 350.000 μικροί παραγωγοί πετάγονται έξω από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε την ενιαία ενίσχυση. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ χειρότερες για τους κατοίκους της Λέσβου και του Β. Αιγαίου, αφού με τη νέα ΚΑΠ δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ πρόσθετης επιδότησης για τους νησιώτες παραγωγούς. 
Την ίδια στιγμή όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φρόντισε να εξασφαλίσει επιδοτήσεις για την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα παραμείνει πρωταθλητής των επιδοτήσεων, και να κλείσει το μάτι στα κάθε μορφής νομικά πρόσωπα (εταιρείες, τράπεζες κ.λπ.) που- μολονότι αποκλείονται (εικονικά) από τις επιδοτήσεις- θα μπορέσουν, όπως γνωρίζουν πολύ καλά, να συνεχίσουν να τις εισπράττουν ενοικιάζοντας σε φυσικά πρόσωπα τις εκτάσεις τους. 
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2006-2013 κατάφερε να διαλύσει την παραγωγή καπνού και ζάχαρης στην Ελλάδα και να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην παραγωγή ελαιολάδου και βαμβακιού με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας. Η νέα ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις εμπορικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στους κλάδους της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας και της κτηνοτροφίας. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. 
Τι στάση κρατούν οι παραγωγικοί φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι σ’ αυτές τις φοβερές εξελίξεις; Η θλιβερή ΠΑΣΕΓΕΣ πανηγυρίζει πως τάχα «υιοθετήθηκαν πολλές από τις προτάσεις της». Στεναχωριέται που δεν υιοθετήθηκε η εντελώς ισοπεδωτική πρότασή της που μετέτρεπε την χώρα σε μια ενιαία περιφέρεια. Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων στην Λέσβο, θλιβερό και απόλυτα δουλικό προς τα κελεύσματα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είπε ούτε μια κουβέντα για την νέα ΚΑΠ στην προεκλογική περίοδο του Μάη και σήμερα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τη σχετική ανακοίνωσή του, πως όταν γίνει κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την ΚΑΠ, κινείται στα όρια του αστείου. Πως αλήθεια θα το κάνει; Θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα πείσει τις βόρειες χώρες να δώσουν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες του νότου; Θα πείσει τις πολυεθνικές όπως η Μπάγιερ, η Μπασφ και η Σιτζέντα πως δεν είναι δίκαιο να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος των αγροτών; 
Κανένας παραγωγός να μην έχει αυταπάτες πως ο ίδιος θα καταφέρει να μην χάσει τις επιδοτήσεις που έπαιρνε. Η ΚΑΠ σχεδιάστηκε ακριβώς για να κερδίζουν οι πολυεθνικές, οι εταιρείες συμβούλων, οι πιστοποιητικές εταιρείες, οι χημικές βιομηχανίες που παράγουν γενετικό υλικό, φάρμακα και λιπάσματα. 
Η ΚΑΠ δεν αναθεωρείται, δεν μεταρρυθμίζεται. Η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η ανατροπή της. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους. Να βάλουν ως άμεσο στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης, της ΚΑΠ και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως μπορούν να εξασφαλίσουν την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων για το λαό σε υπερεπαρκείς ποσότητες. Η ανατροπή της ΚΑΠ είναι απολύτως απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκαία και για να αποτραπεί η κατάσχεση της αγροτικής γης από τις τράπεζες. 
Έξοδος τώρα από Ε.Ε. και Ευρώ, ανατροπή της ΚΑΠ και της κυβέρνησης, για να είναι οι αγρότες αφεντικά στα χωράφια τους, για να έχει ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα ο λαός.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!