Πολιτική

22/05/2017 - 13:32

Απάντηση Δημάρχου για Ρομά και Μουσείο Βρανά

&n

bsp;  Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Πρόεδρο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» κ. Νίκο Σηφουνάκη, την παρακάτω απαντητική επιστολή

  κ. Σηφουνάκη,                            


Σχετικά με την επιστολή σας για Μουσείο Βρανά στον Παπάδο, θα ήθελα να σας κάνω γνωστά τα παρακάτω:
                              
        Ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το Μουσείο ΒΡΑΝΑ και κατοικούν σ’ αυτόν 30 περίπου άτομα οι οποίοι είναι δημότες του Δήμου Λέσβου. Η εγκατάσταση αυτών έγινε πριν από 30 περίπου χρόνια με απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου , σε κοινοτικό οικόπεδο.
        Ο καταυλισμός διαθέτει ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα και έχει τσιμεντοστρωθεί τμήμα  δρόμου εντός του καταυλισμού. Τα απορρίμματα περισυλλέγονται καθημερινά από τις υπηρεσίες του Δήμου ενώ γίνονται επισκέψεις από ιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς .
        Ορισμένα προβλήματα παραβατικότητας που παρατηρούνται κατά καιρούς οφείλονται σε Ρομά οι οποίοι έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδος  και δεν ανήκουν στον καταυλισμό. Την ευθύνη γα την πάταξη αυτών, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβατικότητας, έχει η Αστυνομία. Το ίδιο ισχύει και τους Ρομά που παράνομα κατασκηνώνουν και ρυπαίνουν την γύρω περιοχή.  
        Η εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, βρίσκεται σε επίπεδο διαβούλευσης. Ο Δήμος Λέσβου έχει καταθέσει τις προτάσεις του στην Εθνική Πλατφόρμα Διαβούλευσης και Διαλόγου για θέματα Ρομά και οι οποίες με την ανάλογη  χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απογκετοποίηση τους. Πλην, όμως,  η υλοποίησή τους δεν εξαρτάται από την πολιτική βούληση του Δήμου Λέσβου, αλλά από την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων

θεωρώ ατυχή τον συσχετισμό των παραπάνω με την οφειλόμενη τιμή να μετονομασθεί η οδός έμπροσθεν του Μουσείου Ελαιοτριβείου σε οδό Νίκου Κούνδουρου. Ο Δήμος Λέσβου φυσικά και αναγνωρίζει τη σημασία του μουσείου και προσπαθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να διατηρεί το χώρο γύρω από το μουσείο, τη Γέρα και ολόκληρο το νησί καθαρό και ευπρεπισμένο. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι  εμφανή και αναγνωρίζονται από τους συμπολίτες μας.     



Ο Δήμαρχος Λέσβου    

Σπύρος Γαληνός
 

Μοιράσου το άρθρο!