Πολιτική

19/05/2016 - 18:04

Αποστολή Ευρωβουλευτών στη Μυτιλήνη - Συνάντηση με Γ.Γ. Αιγαίου

Δεκαμελής επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο, για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές και η τοπική κοινωνία σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το κλειστό κέντρο καταγραφής και μετεγκατάστασης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου, που σήμερα φιλοξενεί περίπου 3.055 πρόσφυγες καθώς και το ανοιχτό δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρατεπέ. Εκεί, διαπίστωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενώ συνομίλησαν με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και με όσους συνεισφέρουν εθελοντικά σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του FRONTEX, της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) και του FRA (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα προβλήματα από τη μη εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης καθώς και οι δυσκολίες στη διευθέτηση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Επίσης, θέματα όπως η καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευάλωτών ομάδων προσφύγων (έγκυες, άτομα με αναπηρίες και ασυνόδευτοι ανήλικοι) τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Επίσης, οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Σ. Γαληνό και με τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Γιαννέλη, οι οποίοι τους εξέθεσαν τη γενική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και τις καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τέλος, η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη και συναντήθηκε με διεθνείς οργανισμούς και Μ.Κ.Ο. που εργάζονται στην περιοχή, ενώ αύριο πρόκειται να συναντήσει στην Αθήνα εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.

Μοιράσου το άρθρο!