Πολιτική

26/06/2015 - 18:47

Δεν βάζουμε μυαλό... Νέα Αναπτυξιακή θέλει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου...

Η

κακή εμπειρία της ΑΕΝΑ Λέσβου και της ΕΝΑ Χίου, δεν αποτελούν καλό άλλοθι για τη σύσταση νέας αναπτυξιακής εταιρείας.
Η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε τη σύσταση της νέας αυτής αναπτυξιακής εταιρείας με έδρα τη Χίο, με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Ειδικότερα, αντικείμενο της Εταιρείας θα αποτελεί:
-Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της περιφέρειας, των δήμων, άλλων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων.
-Η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.
-Η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο».
Η Αγ. Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης «Β. Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», έθεσε ερωτήματα για το πόσο σύννομη είναι μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που ο νόμος του Καλλικράτη, υπογραμμίζει: «Οι περιφέρειες μπορούν να συνιστούν μία επιχείρηση, η οποία έχει τη μορφή της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλη αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία στην οποία κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου».


Η Αγ. Κυρίτση επισημαίνει:
«Ως γνωστόν, η Περιφέρεια συμμετέχει στην ΕΝΑ Χίου ΑΕ, η οποία τελεί υπό λύση και εκκαθάριση, στην οποία κατέχει το 63% των μετοχών.
Η ΕΝΑ Χίου ΑΕ είναι ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία και εξακολουθεί να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο.
Ο όρος αναπτυξιακή αναφέρεται τόσο στο καταστατικό της  εταιρείας, όσο και στο διακριτικό της εμπορικό τίτλο.
Η δικαιολογία ότι νέα αναπτυξιακή θα έχει διαφορετικό αντικείμενο από την ΕΝΑ Χίου ΑΕ, είναι νομικά έωλη και αστήριχτη.
Ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της περιφέρειας όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της διαφάνειας, της προστασίας του δημόσιου χρήματος, της αποτελεσματικότητας των δαπανών;»
Επίσης, ετέθη και το θέμα των εργαζομένων της ΕΝΑ Χίου.
«Η περιφέρεια δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα αναπτυξιακή εταιρεία όταν συμμετέχει σε άλλη, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν μπορεί δηλαδή, να δημιουργεί νέες υποχρεώσεις, όταν δεν έχει τακτοποιήσει τις υφιστάμενες, που είναι μεταξύ άλλων τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και οι αποζημιώσεις που πρέπει να τους καταβληθούν σε περίπτωση που απολυθούν.
Μήπως η Περιφέρεια προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μην πληρώσει;
Στην παρούσα φάση, το μοναδικό μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι για να πιέσουν στην κατεύθυνση της αναβίωσης της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ, ήταν ακριβώς  ότι, προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής, ήταν η ολοκλήρωση της λύσης και καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων.
Με τη σύσταση της νέας αναπτυξιακής, η διασφάλιση αυτή εκλείπει.
Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στη θέση να κυνηγούν δικαστικά την εταιρεία, να τους πληρώσει.
Είναι ήδη κοντά στα τρία χρόνια απλήρωτοι, καθώς  βρίσκονται με άδεια άνευ αποδοχών και επιπλέον τους οφείλονται μισθοί, από την περίοδο που δούλευαν κανονικά».
Και κατέληξε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μία πολιτική απόφαση, λοιπόν, η οποία είναι μία: Η αναβίωση της ΕΝΑ ΑΕ».
 
ΑΤΕΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Ο Γ. Σπιλάνης, χαρακτήρισε την εισήγηση ιδιαιτέρως ατελής, καθώς δεν υπάρχει αναφορά στις υπό εκκαθάριση αναπτυξιακές εταιρείες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ο Γ. Σπιλάνης, εφιστά την προσοχή της Περιφερειακής Αρχής για το ότι υπάρχει έννομο συμφέρον απ' όσους θίγονται άμεσα, αλλά και από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επισήμανε ότι δεν δόθηκε η μελέτη σκοπιμότητας, πάνω στην οποία βασίζεται η νέα εταιρεία περιλαμβάνοντας τις προτάσεις για τη στελέχωσή της, για τη συνεργασία με τις άλλες δομές της περιφέρειας και το σχέδιο δράσης της.
«Ο τρόπος που λειτούργησαν στην Ελλάδα και ειδικά στην ΠΒΑ ως «μαγαζάκια πελατειακών σχέσεων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών» -τόνισε- οδήγησε σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτελεσματικότητα και υψηλά χρέη που θα κληθούν να πληρώσουν κάποια στιγμή οι πολίτες μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση, ούτε να έχουν αποδοθεί ευθύνες.
Ένας λόγος «κακοδιαχείρισης» των υπό εκκαθάριση εταιρειών ήταν το γεγονός ότι υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία της εκάστοτε Νομαρχίας, με στόχο να υλοποιήσει το «πρόγραμμά» της χωρίς να χρειάζεται να έρχεται σε συμφωνίες και συμβιβασμούς με άλλους εταίρους. Η συμμετοχή όλων των Δήμων σε μια ενιαία αναπτυξιακή εταιρεία θα αντιμετώπιζε και θέματα συντονισμού και υποστήριξης των μικρών δήμων που δεν εξυπηρετούν οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η προτεινόμενη δομή δεν εμφανίζεται να εντάσσεται σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο μαζί με τους άλλους φορείς.
Το Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο επαναλαμβάνει ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει η Περιφερειάρχης να διοικήσει την Περιφέρεια, αξιοποιώντας την πλαστή πλειοψηφία που της έδωσε ο εκλογικός νόμος, δεν προοιωνίζει θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιών μας».
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Ανταρσία στο Αιγαίο, δια του επικεφαλής της Αν. Μπάλλα, επισήμανε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει το παράδειγμα της προηγούμενης, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον, ενώ εμπαίζει τους εργαζόμενους της ΕΝΑ Χίου.
Εξέφρασε τη διαφωνία του στο εγχείρημα, προτείνοντας τα παρακάτω:
«Διαφωνούμε με την ίδρυση αναπτυξιακής αλλά αν θέλετε να φτιάξετε, να αναλάβετε πρώτα τις υποχρεώσεις σας απέναντι στις παλιές αναπτυξιακές (εργαζόμενους, προμηθευτές, ταμεία κ.λπ.). Να αναβιώσετε και τις τρεις παλιές αναπτυξιακές. Να επαναπροσλάβετε άμεσα όλο το προσωπικό, και στα τρία νησιά, εφαρμόζοντας και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις (εργαζόμενοι Lesvoshop). Και τότε, αν θέλετε, συγχωνεύστε τις τρεις εταιρείες σε μία, με έδρα και τη Χίο, αρκεί να υπάρχουν εργαζόμενοι και στις τρεις ΠΕ για καλύτερο συντονισμό».

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!