Πολιτική

23/04/2015 - 18:08

Δήλωση του Γ. Ζερδελή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αποτελεί την πεμπτουσία της φαιδρότητας και του πολιτικαντισμού να βγάζουν λάβρες ανακοινώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ΟΤΑ στην ΤτΕ εκείνοι που επί χρόνια νομοθέτησαν αποκλειστικά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιβάλλουν τα χειρότερα μέτρα λιτότητας που διέλυσαν το λαό μας. Η δική τους πολιτική γέννησε τα σημερινά προβλήματα και ο λόγος που φωνασκούν είναι γιατί επιλέξαμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να σκύψουμε το κεφάλι και χωρίς να υπογράψουμε για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες απολύσεις. Παρά τις μεθοδεύσεις τους δεν τους κάνουμε τη χάρη να γίνουμε ίδιοι με αυτούς.

Όσον αφορά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε ΠΝΠ δεν ήταν εύκολη και δεν σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε με αυτό τον τρόπο. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι η Πράξη είναι ήδη στη Βουλή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που απολύονταν χιλιάδες άνθρωποι ερήμην της Βουλής, όπως είχε συμβεί για παράδειγμαι με την ΕΡΤ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν δεν κάναμε την ΠΝΠ θα μας έλειπαν χρήματα, ήταν επομένως η επιτομή του επείγοντος.

Η εκδοθείσα ΠΝΠ επί της ουσίας δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ρευστότητας. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αντλήσει βραχυπρόθεσμα (για 15 μέρες), μέσω της έκδοσης repos έναντι των διαθεσίμων των ΟΤΑ που μεταφέρονται στην ΤτΕ, τα ταμειακά διαθέσιμα που χρειάζεται προσωρινά. Αυτή τη στιγμή πάντως, με την ΠΝΠ απλώς μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΟΤΑ από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ. Η έκδοση repos είναι δυνητική για την κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν.

Η διαδικασία αυτή είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είναι εύλογη, αφού το κράτος αντλεί προσωρινά ρευστότητα, μέσω “εσωτερικού” δανεισμού, από τους ίδιους τους φορείς τους οποίους το ίδιο επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Μοιράσου το άρθρο!