Πολιτική

10/11/2017 - 08:08

Δήμαρχος Λέσβου στον Guardian: Το νησί έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό-φυλακή

Σ

το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά νησιά αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. Η αύξηση των προσφυγικών ροών οδηγεί σε νέες εντάσεις, με το δήμαρχο της Λέσβου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφήνει το νησί να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό-φυλακή, αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith.


«Είμαστε αντίθετοι σε πολιτικές που μετατρέπουν τη Λέσβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και να μεταφέρει τους ανθρώπους» αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, περίπου 6.000 άνθρωπο βρίσκονται στον βασικό καταυλισμό του νησιού στη Μόρια, ο οποίος σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί αρχικά έως 2.000 πρόσφυγες.

Ο Guardian αναφέρει ότι περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλαν 18 ΜΚΟ προς τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα νησιά.

«Οι έλληνες αξιωματούχοι είναι διστακτικοί στο να ασκήσουν κριτική στην Άγκυρα για την αύξηση των ροών, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, αποδίδοντας την στην νέα ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Είμαστε γείτονες με την Τουρκία, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε» σημειώνει ο Γιάννης Μπαλάφας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσθέτει: «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Όποτε η Τουρκία θέλει να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη ανοίγει την κάνουλα και αφήνει περισσότερο κόσμο να περνάει». Από την μεριά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ σημείωσε: «Εάν ήθελε πραγματικά η Τουρκία θα μπορούσε να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις ροές. Αυτό που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα η αντανάκλαση της προβληματικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

Πηγή: thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!