Πολιτική

12/07/2017 - 16:09

Δύο έτη επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες από το σεισμό στη Λέσβο

Επιδότηση ενοικίου σε τρίμηνα ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση να παράσχει στους πληγέντες από τον σεισμό στη Λέσβο. Μάλιστα, μετά την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών θα καθοριστούν τα μέτρα Στεγαστικής Συνδρομής, δηλαδή η παροχή άτοκου δανείου για την ανέγερση κατοικιών.

 
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, δικαιούχοι ενοίκια και συγκατοίκησης είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές που η μόνιμη κατοικία τους χαρακτηριστικά από τον επανέλεγχο επικίνδυνη για χρήση.  Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η χρονική διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται α) ιδιοκτήτες 2 έτη (μέγιστο) ή μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου, β) ενοικιαστές 6 μήνες.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως ενημερώνουν τη Βουλή οι αρμόδιες υπηρεσίες έχει διενεργηθεί έλεγχος σε 1771 κτίρια εκ των οποίων 762 κρίθηκαν κατοικήσιμα, ενώ 1009 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ήδη, δε, από τις 26.06.2017 ξεκίνησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος και μάλιστα στη Βρίσα σε κτίρια που υπήρχε δυνατότητα αποτύπωσης τους έχει γίνει ήδη και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος.
 
«Ενώ συνερίζεται η καταγραφή των ζημιών, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχωρά στη σύνταξη σχεδίου κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία οροθετούνται οι πληγείσες περιοχές και καθορίζονται τα μέτρα χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (Δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο) για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτιρίων ανεξαρτήτως χρήσης (κατοικίες, επιχειρήσεις, αποθήκες, κλπ) από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017», προστίθεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο.

Μοιράσου το άρθρο!