Πολιτική

18/10/2016 - 16:42

Είπαν «όχι» στα συρματοπλέγματα και «ναι» στην αλληλεγγύη Ευρωκοινοβούλιο

Μ

ια μεγάλη εκδήλωση για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και επαφών και την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Την εκδήλωση οργάνωσε η ομάδα της Ευρωαριστεράς. 

 
 
Δήμαρχοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών από οχτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συζήτησαν για τις δράσεις που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των προσφύγων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι πρέπει ακόμα να γίνει ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης. 
 
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου που είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων αλληλέγγυων στους πρόσφυγες χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω βίντεο λέγοντας: «ντρεπόμαστε για τη στάση της Ευρώπης αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, θα οργανωθούμε σε δίκτυα βοήθειας και αλληλεγγύης για να πούμε ότι η Ευρώπη προδίδει τις αρχές της και πρέπει να αλλάξει αλλιώς θα ναυαγήσει». 
 
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Στέλιος Κούλογλου, από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τόνισε ότι «το προσφυγικό πρόβλημα δυστυχώς χειροτερεύει και ορισμένα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και αντιμετωπίζουν μεγάλο βάρος από το προσφυγικό. Η Ευρώπη είχε δώσει πολλές υποσχέσεις αλλά αδιαφορεί ή δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις αυτές. Εμείς στην αριστερά οργανώνουμε αυτό το μεγάλο συνέδριο για να προωθήσουμε αυτό που λείπει: αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες, αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους αλληλεγγύη ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών. Εμάς στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια μας ζητούν να τηρήσουμε τις συμφωνίες. Έστω και λίγο αν δεν τηρήσουμε τη συμφωνία για τα οικονομικά έχουμε αμέσως ποινές και νέα μέτρα λιτότητας. Ενώ η περσινή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο, δεν επιβάλλεται καμία ποινή. Η Ευρώπη επιβάλει τις συμφωνίες μόνο όταν πρόκειται για χρήματα όχι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για αξίες». 
 
 
 
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, παίρνοντας το λόγο δήλωσε περήφανος που έρχεται από ένα νησί που δέχθηκε 850 χιλιάδες πρόσφυγες τον προηγούμενο χρόνο και τόνισε ότι «η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη απέναντι στο προσφυγικό, κι εμείς στη Λέσβο ήμασταν απροετοίμαστοι αλλά ξέραμε ότι ήταν η ώρα μας, η ώρα που έπρεπε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας και να αποκαταστήσουμε το όνομα του Έλληνα και της Ελλάδας που είχε τόσο δυσφημιστεί. Ακούμε διαρκώς επαίνους και νιώθουμε σαν τον αρσιβαρίστα που κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ τον χειροκροτούμε αλλά δεν τον αφήσουμε να κατεβάσει το βάρος». Ο δήμαρχος κατέθεσε πρόταση για τη συνέχιση της συνεργασίας των δήμων σε μια περίοδο που «οι ηγεσίες των κρατών αποδεικνύονται κοντόφθαλμες» και κάλεσε τους δήμους της Ελλάδας και της Ιταλίας να μη  φοβηθούν, λέγοντας ότι «οι δήμοι μπορούμε όχι μόνο να δώσουμε μια γωνιά φιλοξενίας σε κυνηγημένους ανθρώπους αλλά είναι η ώρα να σώσουμε τις δικές μας κοινωνίες και την ανθρωπότητα από τον φασισμό». 
 
«Δε μπορούσα να φανταστώ όταν έφυγα πριν πάνω από 20 χρόνια από τη Συρία για να σπουδάσω ότι θα μιλώ σήμερα για τα προβλήματα της χώρας», είπε ο Ναμπίλ Μοράντ, ο Σύρος ιατρός που εξελέγη δήμαρχος Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο. «Ο δρόμος για την Ευρώπη δεν ήταν εύκολος, τα θύματα του πολέμου βρέθηκαν απέναντι σε πολίτες που δε γνωρίζουν τίποτα γι' αυτούς, χρειάζεται να ετοιμαστούν οι εθνικές κοινότητες για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες και να υπάρξει ενημέρωση από το κράτος, να προωθήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλληλεγγύης, να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία. Δεν είναι δυνατό μικρές χώρες όπως η Ελλάδα της κρίσης να ανταποκριθούν μόνες τους σε τόσο μεγάλες ευθύνες» τόνισε.
 
 
Η Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχος αλληλεγγύης στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει με χρήματα της ύπατης αρμοστείας ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα, μέχρι στιγμής πρόκειται για 660 θέσεις, προκειμένου να βγει ο κόσμος από τα στρατόπεδα φιλοξενίας. Πρόκειται για ένα ολιστικό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τη στέγαση αλλά και την εκμάθηση της γλώσσας και την εκπαίδευση για την επόμενη ημέρα αυτών των ανθρώπων.
 
Η Μαρία Καμμά, δήμαρχος Τήλου, ενός νησιού με λιγότερο από 500 κατοίκους απηύθυνε το ερώτημα: «τόσες χιλιάδες δήμοι σε Ελλάδα και Ευρώπη δε μπορούμε να ενωθούμε και να δεχθούμε πρόσφυγες»; Στο νησί της Τήλου, όπως είπε, δημιουργήθηκαν με την υποδοχή προσφύγων 14 θέσεις εργασίας, το νηπιαγωγείο και ο βρεφονηπιακός σταθμός απέκτησαν 20 μαθητές όταν πριν από 15 χρόνια κινδύνευαν να κλείσουν και έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στο νησί. «Αυτή η Ευρώπη με τα συρματοπλέγματα δε μου ταιριάζει, αν είναι να αφήσουμε μια τέτοια Ευρώπη στα παιδιά μας, τότε καλύτερα να σηκωθούμε και να πάμε στα σπίτια μας» είπε συγκινημένη.
 
http://tvxs.gr/

Μοιράσου το άρθρο!