Πολιτική

02/12/2016 - 14:49

Επίκαιρη ερώτηση Γιώργου Πάλλη για «Υλοποίηση προγραμμάτων καταρροϊκού και μελιταίου πυρετού στη Λέσβο και λειτουργία Κτηνιατρικής Υπηρεσίας»

O Bουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ   Νομού   Λέσβου Γιώργος Πάλλης θέτει στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   Βαγγέλη Αποστόλου   την   επίκαιρη   ερώτηση που αφορά την   :


 

   «Υλοποίηση προγραμμάτων καταρροϊκού και μελιταίου πυρετού στη Λέσβο και λειτουργία Κτηνιατρικής Υπηρεσίας»

 

Η Λέσβος βρίσκεται σε καραντίνα καταρροϊκού πυρετού από το 2009. Από τότε έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια χωρίς να βγει από αυτήν γιατί το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού δεν υλοποιείται. Αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του προγράμματος είναι οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πουλήσουν τα ζώα τους ζωντανά για παραγωγή και να τα οδηγούν υποχρεωτικά σε σφαγή με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη οικονομική απώλεια, ενώ εξαιτίας της καραντίνας έχει στηθεί δίκτυο παράνομου εμπορίου ζώων και «ελληνοποιήσεων». Από την καραντίνα λοιπόν κερδίζουν έμποροι, κτηνίατροι, μεταφορείς και ιδιοκτήτες σφαγείων εις βάρος των κτηνοτρόφων και του κράτους. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι του νησιού καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου από τον μελιταίο πυρετό που εφαρμόζει εδώ και χρόνια το δημόσιο κτηνιατρείο δεν έχει αποτελέσματα, παρά την υλοποίηση των σχετικών δαπανών, πολλές από τις οποίες φαίνεται να αφορούν σε εικονικές δράσεις. Τέλος, από καταγγελίες αλλά και τη διασταύρωση στοιχείων από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εγείρονται ερωτηματικά γύρω από τις μετακινήσεις κτηνιάτρων σε σφαγεία για υγειονομικό έλεγχο κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακων και αργιών, κατά τις οποίες δεν εισπράττονται τα προβλεπόμενα τέλη υπέρ Δημοσίου και άρα πιθανά να υποκρύπτουν εικονικές σφαγές και περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ζώων και «ελληνοποιήσεων». Ειδικότερα για το σφαγείο Ερεσού Λέσβου, καταγγέλλεται πως δεν δηλώνονταν στον ΕΛΟΓΑΚ οι σφαγές του Σαββάτου προηγουμένων ετών.
 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)       Εκτελούνται κανονικά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου τα προγράμματα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού και εξυγίανσης μελιταίου πυρετού, και αντιστοιχούν οι δαπάνες που πραγματοποιούνται σε υλοποιημένες δράσεις; Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε να αρθεί η καραντίνα αιγοπροβάτων από τη Λέσβο;
2)       Δηλώνονται όλες οι σφαγές στον ΕΛΟΓΑΚ από το σφαγείο Ερεσού και καταβάλλονται τα πρόσθετα υγειονομικά τέλη από τις σφαγές όλων των σφαγείων της Λέσβου τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες; Οι μεταφορές ζώντων ζώων εκτός Λέσβου γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με την επίβλεψη κτηνιάτρων, με την έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών και την καταβολή των αντίστοιχων τελών υπέρ Δημοσίου;

Μοιράσου το άρθρο!