Πολιτική

24/11/2014 - 17:43

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσότοπο - Υποσχέθηκαν λύσεις για τους αγρότες όταν γίνουν κυβέρνηση....

yle="text-align: justify;">Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Ζερδελή επισκέφτηκε το Μεσότοπο και συζήτησε για τα προβλήματα του συνεταιρισμού Γυναικών, των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινότητας με τους φορείς.

Ο συνεταιρισμός, που με την αυταπάρνηση των γυναικών του Μεσοτόπου λειτουργεί προσφέροντας στην τοπική οικονομία, αντιμετωπίζει οικονομική ασφυξία εξαιτίας της μη εξόφλησης του από το LESVOS SHOP, των υψηλών λειτουργικών δαπανών (π.χ. υψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος), από την υπερχρέωσή του με υπερβολικούς φόρους και εισφορές (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.α.) αλλά και λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος των επενδύσεών του.

Πολλά και γνωστά είναι επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του τοπικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού από το αυξημένο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές-πετρέλαιο), την έλλειψη υποδομών (αγροτικοί δρόμοι, εξηλεκτρισμός, αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων), καθώς και λόγω της έλλειψης μέτρων που να εξασφαλίζουν σταθερότητα στο επάγγελμα. Ειδικά η μη επαρκής κάλυψη από τις επιπτώσεις των επιζωοτιών (καταρροϊκός πυρετός) αλλά και η μη εξασφάλιση μόνιμων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε μια μόνιμη εγκατάσταση, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Πολλά είναι και τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης πόρων και αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινότητες, καθώς και λόγω των ανεπαρκών δημοτικών υπηρεσιών (σκουπίδια, λειτουργία βιολογικού, κ.λπ).

Είναι απολύτως σαφές ότι στη σημερινή κυβέρνηση τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν πρόκειται να επιλυθούν. Η μνημονιακή πολιτική στερεί πόρους από την περιφέρεια, ενώ η νεοφιλελεύθερη εμμονή για την ανάπτυξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται και ελέγχεται πλήρως από τα ιδιωτικά συμφέροντα (Τράπεζα Πειραιώς – μελέτη Μακένζι ) καταστρέφει τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

 Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το πρόγραμμά του για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των συνεταιρισμών, την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τις ανάγκες των αγροτών, θα ξαναδώσει ζωή και ελπίδα στην ύπαιθρο και σιγουριά στο αγροτικό επάγγελμα.

Μοιράσου το άρθρο!