Πολιτική

15/06/2017 - 16:36

Επιστολή Γαληνού στον Τσίπρα: να δοθεί νέα παράταση για συντελεστές ΦΠΑ - Προτάσεις από το Επιμελητήριο Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με θέμα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών της Λέσβου. 

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Λέσβο και ιδιαίτερα τις περιοχές της Βρίσας και του Πλωμαρίου, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, που αφορά την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Λέσβου.

Πολλά σπίτια συμπολιτών μας έπειτα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και πολλά άλλα κατεδαφιστέα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει δάνεια και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής τους. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι σεισμοί φέρνει σε δεινή οικονομική θέση τους πληγέντες συμπολίτες μας, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους και τις περιουσίες τους.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, πέραν από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, να εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής των δανείων από τους πληγέντες, τουλάχιστον για ένα χρόνο,  καθώς και την ευνοϊκότερη ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων τους. Επίσης, να  εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για το νησί μας.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν αυτές τις δύσκολες ώρες οι πληγέντες του σεισμού της Λέσβου να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ώστε να καταφέρουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση και επικοινωνία σχετικά με το θέμα αυτό

  Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Λέσβου

  Σπύρος Γαληνός

 


Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 επικοινώνησε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνό, παρέχοντας οποιασδήποτε μορφής στήριξη είναι δυνατή για να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές και οι κάτοικοι αυτών.

Παράλληλα, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων, της κοινωνίας, των επιχειρήσεων αλλά και της τοπικής οικονομίας, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολή όπου ζητείται η άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης με την θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων, για την ανακούφιση του τοπικού πληθυσμού από τις συνέπειες του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.

Επιγραμματικά οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, συνοψίζονται στα παρακάτω:

-        Παράταση του Χρόνου Εφαρμογής των Μειωμένων Συντελεστών Φ.Π.Α.

-        Παράταση Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων

-        Παράταση Καταβολής Φόρου Εισοδήματος

-        Παράταση Καταβολής Φ.Π.Α.

-        Παράταση Καταβολής Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων (επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων)

-        Παράταση καταβολής όλων των βεβαιωθέντων φόρων και εισφορών, ληξιπρόθεσμων και μη

-        Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

-        Παρέμβαση της Κυβέρνησης για Πάγωμα Καταβολής δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και κατοίκων προς τις τράπεζες

-        Μείωση στα τιμολόγια ηλεκτροδότησης και υδροδότησης

-        Επιδότηση των μετακινήσεων από και προς τη Λέσβο

-        Μέριμνα για αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά τον επερχόμενο χειμώνα στις πληγείσες περιοχές

 

Θεσμοθετώντας και υλοποιώντας τα παραπάνω η Πολιτεία αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι συμπαραστέκεται και βοηθά το νησί της Λέσβου που για άλλη μια φορά βιώνει δύσκολες καταστάσεις. 

 

Μοιράσου το άρθρο!