Πολιτική

28/04/2015 - 14:15

Επιστολή της περιφερειάρχη για το θέμα της παραχώρησης του Σάρλιτζα

Ε

πιστολή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου προς το νέο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών κ. Τσούκαλο, για το θέμα της παραχώρησης των Ιαματικών Λουτρών και του ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ» στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου:

Θέμα: Παραχώρηση των Ιαματικών Λουτρών και του ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ» στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής Ν. Λέσβου

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Καταρχήν θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας.  

Με την παρούσα επιστολή, σε συνέχεια και της σημερινής τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, θέλω να θέσω υπόψη σας το θέμα της επαναλειτουργίας των ιαματικών λουτρών και της διάσωσης του ιστορικού ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ» που βρίσκονται στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής στο νησί της Λέσβου και τα οποία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και να καταστραφούν από τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη.

Για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών και του ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ, με το Άρθρο 22 του Νόμου 4315/2014 (ΦΕΚ 269/Α/24.12.2014) κατέστη εφικτή η παραχώρηση τους στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Άρθρου η παραχώρηση μπορεί να γίνει μετά από σχετική Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα συναφθεί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι όροι παραχώρησης.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωρίζοντας την κάκιστη κατάσταση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων αλλά και τη σημασία της λειτουργίας τους για την περιοχή, αλλά και για τη Λέσβο γενικότερα, προέβη αρκετά νωρίς και με βάση μόνο προφορικές συζητήσεις, στη λήψη Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης (29.10.2014), προκειμένου να συντομευθούν οι χρόνοι των απαιτούμενων διαδικασιών παραχώρησης και να δρομολογηθούν οι κατεπείγουσες, σε πρώτη φάση, παρεμβάσεις αποκατάστασης των λουτρικών εγκαταστάσεων. Η απόφαση αυτή μάλιστα επαναβεβαιώθηκε και με την αριθμ. 27/02.04.2015 σχετική Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία και σας αποστέλλουμε.

Ταυτόχρονα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα αντίστοιχο έργο Προϋπολογισμού 100.000 €, με διάθεση δηλαδή από τον Προϋπολογισμό μας ποσού 40.000 € πέραν αυτού με το οποίο θα επιχορηγηθούμε κατά τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3 του Άρθρου 22 του προαναφερόμενου Νόμου, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει προχωρήσει στη διαδικασία εκπόνησης σχετικής μελέτης.

Οι παραπάνω ενέργειές μας σαφέστατα αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των λουτρικών εγκαταστάσεων σε πρώτη φάση, αφού από τη λειτουργία τους θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε και για τις δικές σας άμεσες ενέργειες για τη λήψη απόφασης από τη Διοικούσα Επιτροπή Υγειονομικών, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Τ.Α.Α., έτσι ώστε άμεσα να οδηγηθούμε στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

 

                                                                                    Με τιμή

                                                       Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                                                  ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!