Πολιτική

23/04/2014 - 15:52

Ερώτηση Γ. Ζερδελή: Χωρίς ιατρικό προσωπικό το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

ign="center">ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χωρίς ιατρικό προσωπικό το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ν. Λέσβου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ.

Στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, που ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του στις 20/3/14, υπάρχουν μόνο 2 κλινικοί ιατροί, 1 πνευμονολόγος (που ταυτόχρονα του έχουν ανατεθεί και τα καθήκοντα του Διευθυντή) και 1 γυναικολόγος.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο εκτελεί ελάχιστες εργαστηριακές εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και το ακτινολογικό δεν έχει ακτινολόγο για τη γνωμάτευση των ακτινογραφιών, οι οποίοι σταμάτησαν να εκτελούνται από εβδομάδος λόγω έλλειψης συντήρησης του μηχανήματος.

Η εμβαλωματική προσπάθεια αντιμετώπισης του οξυμένου προβλήματος με την τοποθέτηση 2 ειδικευομένων ιατρών, που ουσιαστικά είναι εκπαιδευόμενοι και εφημερεύουν στα κέντρα υγείας, και την περιστασιακή απασχόληση 1 αγροτικού γιατρού που αιφνιδιαστικά διατάχθηκε να μεταβεί στον Αγ. Ευστράτιο για την κάλυψη της κενής θέσης του αγροτικού ιατρού μόνο προβλήματα δημιούργησε.

Οι δε ασφαλισμένοι του νησιού, στους οποίους ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ, που λειτουργεί χωρίς ραντεβού, πιστεύοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες ταξιδεύουν μέχρι και 90 χιλιόμετρα για να εξεταστούν για να ανακαλύψουν ότι το ΠΕΔΥ άρχισε τη λειτουργία του χωρίς γιατρούς και χωρίς τη δυνατότητα εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα με δικές τους δαπάνες ή να συνωστίζονται στους διαδρόμους του Νοσοκομείου, ικέτες για μια κλινική εξέταση ως έκτακτο περιστατικό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες θέσεις επικουρικών γιατρών θα προκηρυχθούν στο ΠΕΔΥ Λέσβου και πότε;
  2. Σε ποια μέτρα θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών στελεχώνοντας το ΠΕΔΥ με ιατρικό προσωπικό;
  3. Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε να αποσυνδεθούν πλήρως και ουσιαστικά τα Νοσοκομεία Λέσβου και Λήμνου και να ενισχυθούν με προσωπικό τα άγονα και προβληματικά αγροτικά ιατρεία του Νομού;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής

Μοιράσου το άρθρο!