Πολιτική

22/07/2016 - 05:55

Ερώτηση Χ.Αθανασίου με θέμα την ταλαιπωρία της διαδικασίας του ΚΕΠΑ

 

Ο Βουλευτής Ν Λέσβου Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής  Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέμα την ταλαιπωρία της διαδικασίας του ΚΕΠΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

«Η δοκιμασία μιας κυβέρνησης είναι το πώς αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όσους βρίσκονται στην αυγή της ζωής: τα παιδιά, εκείνους που είναι στη δύση της ζωής, οι ηλικιωμένοι και εκείνους που είναι στη σκιά της ζωής: τα άτομα με αναπηρία» (Αντιπρόεδρος Η.Π.Α. Ηubert Humphrey).

Για άλλη μια φορά ζητείται από το Υπουργείο Εργασίας να δοθεί τέλος στο θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάθε χρόνο. Άνθρωποι με αναπηρία, που έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, παρατεινόταν σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν.4369/2016 (ΦΕΚ 33) για ένα εξάμηνο σε περίπτωση λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους, έως ότου ξαναπεράσουν από την ίδια ΄΄ταλαιπωρία΄΄ της διαδικασίας του ΚΕΠΑ και κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

            Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησης τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Εάν, μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τα προνοιακά επιδόματα. Επιδόματα βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά επιδόματα, απολύτου αναπηρίας, για συντάξεις θανάτου σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά. Αυτό συμβαίνει και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ισχύς του άρθρου αυτού, για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, έληγε στις 30/6/2016, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι των ανωτέρω παροχών, μετά τη λήξη της αναγραφόμενης ημερομηνίας, να μην μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης και να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

 

Ενόψει των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

 

Κατόπιν του ανωτέρου υπομνήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ. και τα εύλογα παράπονα των αναπήρων, προτίθεστε, και αν ναι με ποιον τρόπο, να δώσετε μόνιμη λύση μέσω νομοθετικής παρέμβασης για να παύσει η ταλαιπωρία και η αγωνία μεγάλου αριθμού πασχόντων συμπολιτών μας;

 

                               

Μοιράσου το άρθρο!