Πολιτική

20/02/2018 - 19:30

Ερώτηση ΚΚΕ: Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας στη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;"> 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών Υγείας στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, αναφέρει:  

«Η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του κέντρου Υγείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για τη μοναδική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Μυτιλήνη, μια πόλη 30.000 κατοίκων.

Το κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, πρώην ΠΕΔΥ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, λειτουργεί ως τώρα σε 24ωρη βάση μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με τις εφημερίες, ένας γιατρός σε ενεργή και ένας σε μικτή (έως τις 21.00) καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες όλου του 24ώρου.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά στο κέντρο υπηρετούν 3 κλινικοί γιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής, ο οποίος είναι επικουρικός, ένας Γυναικολόγος και ένας Πνευμονολόγος και 31 άτομα βοηθητικό προσωπικό.

Η έλλειψη γιατρών, ειδικοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν έξοδα μετακίνησης για να μεταβούν σε άλλες δημόσιες δομές, είτε να οδηγούνται σε ιδιώτες και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, αντί να δοθεί λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί η λειτουργία του σε δύο βάρδιες (8.00 με 20.00).

Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των κατοίκων της Μυτιλήνης, αφού θα υποβαθμίσει περαιτέρω την κατάσταση λειτουργίας του ΚΥ με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και για να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα το ΚΥ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας και να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου».

Μοιράσου το άρθρο!