Πολιτική

13/06/2014 - 20:06

Ετοιμάζει την «κυβέρνηση» ο Σπύρος Γαληνός

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

  • Ξεκίνησε τις επαφές ο νέος Δήμαρχος ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι θα παραλάβει την 1η Σεπτεμβρίου και πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση στα χωριά

Είκοσι μέρες έχουν περάσει από τον β’ γύρο των εκλογών, που αναδείχθηκε Δήμαρχος ο Σπύρος Γαληνός και τα μέλη του συνδυασμού “Μόνο για την Λέσβο” έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και ετοιμάζονται για τα καθήκοντα, που θα αναλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι συναντήσεις μεταξύ τους είναι καθημερινές και εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, έχουν ως ζητούμενο και την δημιουργία του σχήματος που θα αναλάβει τη νέα Δημοτική Αρχή σε λιγότερο από 3 μήνες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος έχει καταλήξει στα ονόματα των στενών συνεργατών του που θα αξιοποιήσει σε καίριες θέσεις του Δήμου, αν και ο ίδιος δεν θέλει να ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, περιμένοντας να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον συνδυασμό.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Σπύρος Γαληνός, ο ίδιος και τα στελέχη της παράταξής του διανύουν μια περίοδο οργάνωσης που θα τους επιτρέψει να έχουν πλήρη εικόνα και γνώση των ζητημάτων του Δήμου, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν. Όλες οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του ενιαίου Δήμου έχουν τεθεί επί τάπητος και γίνεται ο σχεδιασμός της λειτουργίας των κεντρικών και των κατά τόπους Υπηρεσιών, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Την δική τους θέση θα έχουν οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι του συνδυασμού που εξελέγησαν στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, αφού - όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο νέος Δήμαρχος - θα κάνει πράξη την πολυσυζητημένη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στα χωριά.

 

Τα χαρτοφυλάκια

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ο κ. Γαληνός έχει διαμορφώσει στο μυαλό του το γενικό πλάνο της νέας Δημοτικής Αρχής που θα στηριχθεί σε στενούς συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συζητήσεις που έγιναν σε πρόσφατες συναντήσεις των μελών του συνδυασμού, για την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών φέρεται να “κλείδωσε” το όνομα του λογιστή, Παναγιώτη Τσουπή. Ο κ. Τσουπής κατάγεται από την Γέρα, είναι εκλεγμένος στο Επιμελητήριο Λέσβου και ήταν μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών της υποψηφιότητας Γαληνού από τον χώρο της ΝΔ.

Η επόμενη Αντιδημαρχία που απασχολεί έντονα τον συνδυασμό, έχοντας θέσει σε προτεραιότητα την επιτυχημένη λειτουργία της, είναι αυτή της Καθαριότητας. Υποψήφιος για να αναλάβει το βαρύ αυτό χαρτοφυλάκιο είναι ο Γιώργος Κατζανός, που όμως δεν έχει απαντήσει ακόμη οριστικά στην πρόταση Γαληνού. Βέβαιη θεωρείται η αξιοποίηση του Στρατή Τζιμή που έκανε από την αρχή τις επιλογές του στηρίζοντας την υποψηφιότητα Γαληνού και ήρθε πρώτος σε ψήφους στην Μυτιλήνη. Θέση στη νέα Δημοτική Αρχή αναμένεται να έχει και ο πρώην Αντινομάρχης, Δημήτρης Ακριώτης, που θα μπορούσε κάλλιστα, εξ αντικειμένου, να αναλάβει αρμοδιότητες για την εκτέλεση έργων και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αμετακίνητοι Αντωνέλη-Αστυρακάκης;

Μεταξύ των ονομάτων που συμμετέχουν στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και θα στελεχώσουν τη νέα Διοίκηση του Δήμου θα βρίσκονται η Αναστασία Αντωνέλη και ο Κώστας Αστυρακάκης, που χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένοι Αντιδήμαρχοι στην παρούσα θητεία τους. Η μεν κ. Αντωνέλη κατάφερε να αντεπεξέλθει στον κρίσιμο τομέα της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που είχε από τον Ιανουάριο του 2011, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δράσεων στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών, ο δε κ. Αστυρακάκης προσπάθησε να επιλύσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα του αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων και εκδηλώσεων.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν σ’ αυτές τις θέσεις και από τον Σεπτέμβριο. Ρόλο και λόγο στη νέα Δημοτική Αρχή θα έχουν επίσης ο Μιχάλης Ταμβακέλλης, ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος, ο Γιώργος Ψάνης και ο Θεόδωρος Στεργίου, αν και ακόμη είναι νωρίς "για να δώσουν τα χέρια" με τον Σπύρο Γαληνό.

 

Νέα πρόσωπα στα χωριά

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους Γεωγραφικούς Αντιδημάρχους, ο νέος Δήμαρχος δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στους εκλεγμένους των Δημοτικών Ενοτήτων που θα αναλάβουν ουσιαστικά την διοίκηση των πρώην 12 Δήμων (πλην της Μυτιλήνης). Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα των Τοπικών Αντιδημάρχων θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που κατέχουν μέχρι σήμερα αυτές τις θέσεις, δεδομένου ότι εκτός από την Πέτρα, την Μήθυμνα, τον Μανταμάδο και την Αγιάσο, από τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες εξελέγησαν νέα πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν βρίσκονταν στην “πρώτη γραμμή”.

Μοιράσου το άρθρο!