Πολιτική

12/10/2017 - 06:23

Γ.Σπιλάνης: Σε βατερλώ της Περιφερειακής Αρχής εξελίσσεται η υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Β.Αιγαίου

Σ

υμπληρώνοντας τα 3 χρόνια από τότε που ανέλαβε η κα Καλογήρου με την παράταξη της τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας δεν παύει παρά να δείχνει τις αδυναμίες που είχαμε επισημάνει ήδη από τη προεκλογική περίοδο: έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου για τη Περιφέρεια και έλλειψη ατόμων ικανών για να υλοποιήσουν με επάρκεια έστω τα τρέχοντα. Αποτέλεσμα αυτών είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις στην οικονομία και στη δημογραφία όπως δείχνουν και οι πρόσφατες στατιστικές, χειρότερες από ομοειδείς περιφέρειες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Περιφερειακή Αρχή επιδεικνύει μια απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους θεσμούς, αρνούμενη να ενημερώσει σε τακτική βάση για τις πρωτοβουλίες της, για τη λειτουργία των νομικών προσώπων που εποπτεύει και να συζητήσει όπως οφείλει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα ερωτήματα που τίθενται από τις διάφορες παρατάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το αίτημα όλων των παρατάξεων για συζήτηση των προβλημάτων λειτουργίας του ΠΣ εκκρεμεί από τον περασμένο Μάιο, «λόγω έλλειψης χρόνου». Πρόκειται για θεσμική εκτροπή που την έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

Το παράδειγμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Β.Αιγαίου καταδεικνύει την πολλαπλή αυτή ανεπάρκεια και τις επιπτώσεις της. Ένα χρόνο μετά την απόφαση αναβίωση της εταιρείας -από ότι μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Χίο- η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκ νέου «αδρανοποίησης» της.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ υποστήριξε από την αρχή θερμά την λειτουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας και υπερψήφισε την αναβίωση της ΕΝΑ. Είχε όμως επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν από λανθασμένες αντιλήψεις και επιλογές όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν. Δεν φανταζόμασταν όμως ότι η ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής και των στελεχών της θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ότι θα έλυνε. Και αυτό σε 3 επίπεδα: θεσμικό, δημοσιοικονομικό, αναπτυξιακό.

Σε θεσμικό επίπεδο η κα Καλογήρου παρενέβη τα όσα γράφουν ρητά οι νόμοι περί αυτοδιοίκησης και όρισε στο ΔΣ της εταιρείας μόνο μέλη της παράταξης της. Και να ήταν ικανοί και γνώστες του αντικειμένου; Απλά παιδιά του κομματικού σωλήνα, με τον Πρόεδρο και ΔΣ της Εταιρείας να είναι αποσπασμένος στο γραφείο του Βουλευτή Χίου της ΝΔ. Αποτέλεσμα: να μην έχει πάρει καμία πρωτοβουλία σε ότι αφορά την ουσιαστική αναβίωση. Ούτε την απλή διαδικασία για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας.

Και ποια η αντίδραση της κας Καλογήρου; Η απόλυτη σιγή παρά το γεγονός ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση που έπρεπε να απαντηθεί με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΣ μέσα σε 15 ημέρες. Και τι κάνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου; Δηλώνει αναρμόδιος. Πολλαπλά «αναρμόδιος» αφού και στο αίτημα όλων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα στις 19 Σεπτεμβρίου αφού είχαν προκύψει εξελίξεις, το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες με την υπόσχεση ότι ο Πρόεδρος της Εταιρείας θα μας ενημέρωνε γραπτά. Πέρασαν 25 ημέρες και … «απορία ψάλτου βηξ».  Συνδυασμός ανικανότητας και απαξίωσης των θεσμών  …που σκοτώνει την ουσία για την οποία η λειτουργία της Εταιρείας είναι σημαντική: την ανάπτυξη.

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης σε όλο τον κόσμο καλούνται να έχουν ρόλο σε ότι η διοίκηση δεν μπορεί να υλοποιήσει λόγω θεσμικού πλαισίου. Και δεν εννοούμε ρουσφέτια και άλλες πελατειακές εξυπηρετήσεις επειδή το θεσμικό τους πλαίσιο είναι διαφορετικό, πιο «χαλαρό» από αυτό της διοίκησης. Εννοούμε να αξιοποιήσει τους παραγωγικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στη γεωργία κλπ , να στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών,  να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη προώθηση της καινοτομίας, να υποστηρίξει νέους για δημιουργία επιχειρήσεων, να στηρίξει κοινωνικές επιχειρήσεις, να αξιοποιήσει τη περιουσία της Περιφέρειας και υποδομές που παραμένουν ανενεργές κλπ. Δηλαδή του φορέα που θα παίξει το ρόλο του «επικονιαστή» ιδεών και του αρωγού (υποστηρικτή) πρωτοβουλιών. Τα παραδείγματα πολλά, αλλά ……..αόρατα στα μάτια τους.  

Αντι αυτού …….. αδράνεια που φανερώνει για ακόμη μια φορά και την άγνοια για το ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Και ειδικά της Περιφερειακής που, από τον νόμο, έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανάπτυξης.  Η καθημερινή ειδησιογραφία γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, της μεταποίησης κλπ είναι απλά τα συμπτώματα αυτής της αδράνειας. Αντίθετα οι εργολαβίες για τους δρόμους και άλλα έργα καλά κρατούν. Για το πώς όλα αυτά θα αξιοποιηθούν, σιωπή.

Και πέρα από το αναπτυξιακό …έλλειμμα, συσσωρεύεται και το δημοσιονομικό. Όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα κατά την έγκριση του ισολογισμού της Περιφέρειας, παλιές και νέες αμαρτίες φορτώνονται στους πολίτες αφού είτε θα υπάρξουν χρέη προς επιχειρήσεις δεν θα πληρωθούν, είτε οι επιχειρήσεις που τα διεκδικούν θα τα εισπράξουν από τον προϋπολογισμό, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής. Αλλά και εδώ, η κα Καλογήρου και η παράταξη της σιωπούν. Καμία απάντηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καμία γραπτή απάντηση.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ κρούουμε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη Περιφέρεια σε δύο επίπεδα:

  • Στο επίπεδο της σημερινής ηγεσίας της Περιφέρειας, ώστε να αλλάξει, έστω και τώρα, τακτική αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη σωστή λειτουργία των θεσμών και των εργαλείων που έχει στη διάθεση της
  • Στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, ώστε να απαιτήσουν αλλαγή πορείας μέσα από τη προώθηση ιδεών και ατόμων που να συνάδουν με τη λογική της Αυτοδιοίκησης.

 

Οι κοινωνίες των νησιών οφείλουν αν αντιδράσουν στα συνεχή βατερλώ της Περιφερειακής Αρχής.  Γιατί αυτές θα  κληθούν να  …….πληρώσουν το μάρμαρο.

Γ.Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Μοιράσου το άρθρο!