Πολιτική

16/12/2014 - 14:11

Γ.Ζερδελής: η "βιομηχανία" του τουρισμού να μην υποβαθμίζει το περιβάλλον - Συνάντηση με Π.Αντωνίου


Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Άντισσας, το οποίο δυσλειτουργεί εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Η μνημονιακή πολιτική που συνεχίζεται ακάθεκτη και αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2015 έχει οδηγήσει τη Δημόσια Υγεία σε κατάρρευση με κινδύνους ορατούς για τη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών.

«Η λειτουργία των Κέντρων Υγείας, όπως αυτού της Άντισσας, είναι πλέον αποτέλεσμα της προσφοράς πέραν των υποχρεώσεών τους και του φιλότιμου του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε ένα περιβάλλον αδιαφορίας και εγκατάλειψης από το κράτος», δήλωσε ο Γιάννης Ζερδελής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την υγεία κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου σημαντικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Βασική αρχή που καθορίζει τη στρατηγική μας στόχευση είναι αυτή της καθολικής, ισότιμης, έγκαιρης και ποιοτικής πρόσβασης όλων των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμά μας είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, την αγωγή και την προαγωγή της υγείας. Βασικοί άξονες όσον αφορά την ΠΦΥ είναι οι παρεμβάσεις σε τόπους κατοικίας και εργασίας, η λειτουργία Κέντρων Υγείας σε πόλεις και αγροτικές περιοχές που θα διασυνδέονται λειτουργικά με τα νοσοκομεία και ο οικογενειακός - προσωπικός γιατρός.
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Ζερδελής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλή Αντωνίου με βασικό θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους της Λέσβου (ΕΝΦΙΑ, εισφορές τη χειμερινή περίοδο, ΔΕΗ) και στις επιπτώσεις στον τουρισμό από την ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού, την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και την αύξηση των τελών, τις πύλες εισόδου, την αύξηση των αφίξεων που δεν συνεπάγεται αύξηση των εσόδων, αλλά και τη γενικότερη δραματική υποβάθμιση του συνόλου της τουριστικής δραστηριότητας και των παραγωγικών συντελεστών της εξαιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης.
Η ρητορική περί "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού που θα σώσει οικονομικά τη χώρα έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, σε εκτόξευση των τιμών με συνακόλουθη την αδυναμία των μεσαίων και κατώτερων οικονομικά στρωμάτων να απολαύσουν το δικαίωμα στις διακοπές, σε στραγγαλισμό των ΜμΕ προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η απάντησή μας στην υπάρχουσα κατάσταση περιγράφηκε πριν λίγες μέρες κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει επαναπροσδιορισμό και θέσπιση ενιαίου πλαισίου διενέργειας όλων των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας, σχεδιασμό των τουριστικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σεβασμό στο περιβάλλον, διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

Μοιράσου το άρθρο!