Πολιτική

20/04/2018 - 06:15

Χ. Αθανασίου: Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ

Ε

πίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της διάταξης που περιόριζε την ελεύθερη κίνηση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαιτέρως στη Λέσβο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρησή τους.

Ο βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του: «…Οι σταθερά αυξανόμενες ροές εδώ και καιρό αναδεικνύουν τις ελλείψεις και τα σημεία κακοδιαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας έχει γεμίσει ασφυκτικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο ανέρχεται σε περίπου 9.000, από τους οποίους πάνω από 6.381 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, χωρητικότητα μόλις 3.000 ατόμων, στο Καρά Τεπέ 1.183 και σε άλλες δομές περίπου 1.200 άτομα.

Επιπροσθέτως, επανήλθαν τα αντίσκηνα εντός του χώρου φιλοξενίας αλλά και στα παρακείμενα αγροκτήματα, τα περιστατικά παραβατικότητας, οι συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών, εικόνες που κυριαρχούσαν τον περσινό χειμώνα ενώ, πλέον και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες προβαίνουν συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσής τους εντός των ΚΥΤ.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της διάταξης που περιόριζε την ελεύθερη κίνηση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα η οποία δημοσιεύθηκε εχθές.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαιτέρως στη Λέσβο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος, με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα;»

Μοιράσου το άρθρο!