Πολιτική

25/11/2014 - 18:48

Χ.Αθανασίου: επιτάχυνση της δικαιοσύνης με Διαμεσολάβηση και η Δικαστική Μεσολάβηση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου χαιρέτισε την ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση και δικαστική μεσολάβηση» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το Επιμελητήριο Λέσβου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η πρόεδρος Πρωτοδικών, δικαστής, μεσολαβήτρια στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, Αλεξάνδρα - Ελένη Σταυροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Ζωγράφος Ευάγγελος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης. Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, Λάμπρος Κοτσίρης, η δικηγόρος Θεσσαλονίκης, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών Ζωή Γιαννοπούλου και ο δικηγόρος Αθηνών, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, διαπιστευμένος εκπαιδευτής διαμεσολαβητών Σπύρος Αντωνέλος. Την ημερίδα συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος .

Ο Υπουργός κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, στη χώρα μας τους οποίους χαρακτήρισε αργούς. Τόνισε ότι ενώ οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων είναι υψηλού επιπέδου, παρά ταύτα η ύλη που εισάγεται στα Δικαστήρια είναι μεγάλη, με συνέπεια να καθυστερεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Για την επιτάχυνση της, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μορφές απονομής της Δικαιοσύνης , όπως είναι η Διαμεσολάβηση και η Δικαστική Μεσολάβηση. Ζήτησε από τους δικηγόρους να μελετήσουν το νέο θεσμό, διότι θα είναι προς το συμφέρον και των ιδίων και των πολιτών, αφού εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη, ενώ η παράσταση των δικηγόρων θα είναι υποχρεωτική για να προστατεύονται τα δικαιώματα των διαδίκων. Αν επιτύχει ο θεσμός τόνισε, και οι πολίτες θα ικανοποιούνται και τα Δικαστήρια θα αποσυμφορηθούν.

Μοιράσου το άρθρο!