Πολιτική

17/10/2017 - 17:05

Η μάχη του Δήμου Λέσβου στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι εποικοδομητικές συναντήσεις της αποστολής του Δήμου Λέσβου στις Βρυξέλλες, αποτελούμενη από τους Αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό, Νίκο Καρασάββα, Μιχάλη Ταμβακέλλη, τον Πρόεδρο των Σχολικών επιτροπών Παναγιώτη Κατσαβέλλη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη και τους ειδικούς συνεργάτες Δημήτρη Παραδέλλη και Μάριο Ανδριώτη.

Τα μέλη της αποστολής είχαν συνάντηση εργασίας με τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον οποίο ενημέρωσαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα σε ότι αφορά την κατάσταση των προσφυγικών ροών. Ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύθηκε για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάθεση κοινών ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και από το σύνολο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λέσβος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που ξεκίνησε από την προηγουμενη επίσκεψη του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί σταθερά.

Μετά την ενημέρωση και την συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Κεφαλογιάννης, έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τη Λέσβο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με πολυπληθή αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη, ακολούθησε σύσκεψη  εργασίας με στελέχη του γραφείου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στη σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση για την κατάσταση στη Λέσβο και παραδόθηκε ενημερωτικό υπόμνημα που επαναλαμβάνει και τονίζει τις πάγιες θέσεις του Δήμου Λέσβου αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Οι θέσεις αυτές αφορούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, τόσων όσων μπορούν να διατηρήσουν οι υπάρχουσες δομές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Οι συνεργάτες του Επιτρόπου δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα αιτήματα  και τις θέσεις του Δήμου Λέσβου στον κ. Αβραμόπουλο και να εξεταστούν άμεσα υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ακολούθως τα μέλη της αποστολής του Δήμου Λέσβου συναντήθηκαν με συνεργάτες της επιτρόπου κας Κορίνας Κρέτσου. Σε αυτή τη συνάντηση  τέθηκαν τα ζητήματα της ένταξης έργων του Δήμου Λέσβου σε Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ έγινε αναφορά και στα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία ένταξης και υλοποίησης έργων.

Συζητήθηκαν συγκεκριμένα τα προβλήματα που υπάρχουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας αλλά και τα ζητήματα που αφορούν σχολικές αίθουσες και κτίρια. Επίσης, υπήρξε η δέσμευση για απευθείας χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης και αποχέτευσης, στην περιοχή της Μόριας, όπως επίσης και του βιολογικού της Νότιας Πόλης. Μάλιστα, υπήρξε ταχυτάτη ανταπόκριση τις αμέσως επόμενες ώρες των συναντήσεων για τα συγκεκριμένα έργα και  η διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότησή τους είναι βέβαιη.  Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις επιπτώσεις του σεισμού της 12ης Ιουνίου, καθώς και για τους τρόπους απορρόφησης Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Σε κάθε προγραμματισμένη συνάντηση, αναπτύχθηκαν ξεχωριστά θέματα αρμοδιότητας των μελών της αποστολής του Δήμου Λέσβου, στο πλαίσιο μιας  ιδιαίτερα παραγωγικής – όπως επισημάνθηκε από όλους - επίσκεψης εργασίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με στελέχη των γραφείων των αρμόδιων επιτρόπων, τα οποία εξειδικεύονται σε όλα τα παραπάνω θέματα. 

Μοιράσου το άρθρο!